Varmācīga pasniegšanas normu ieviešana krievu skolu desmitajās klasēs, kas paredz ne mazāk kā 60% mācību stundas latviešu valodā, ir pilnīgi sevi diskreditējusi jau pirmajos divos mēnešos. Mācību process ir pārvērties par farsu, jo skolotājs lielāko mācību stundas daļu tērē, lai pārtulkotu audzēkņiem to, ko pirms tam bijis spiests izklāstīt latviešu valodā, teikts šodien izplatītajā apvienības PCTVL paziņojumā.
PCTVL norāda, ka jau var skaidri redzēt skolnieku zināšanu līmeņa strauju krišanos, intereses zudumu par mācībām, psiholoģiskās traumas. Apvienība prognozē, ka sekos Izglītības un zinātnes ministrijas organizētās pārbaudes ar mērķi noskaidrot, kā tiek pildīts likums un skolotāju atlaišana, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda.

Pēc neatkarīgu objektīvu aptauju datiem, vairāk nekā 90% skolotāju, skolnieku un vecāku nepiekrīt tam, ka no šī gada 1.septembra mazākumtautību vidusskolas pāriet uz apmācībām pārsvarā latviešu valodā, pastāstīja PCTVL.

“"Izglītības reformas" galamērķis ir nevis mītiska skolnieku "konkurētspējas paaugstināšana", bet gan piespiedu asimilācija, paaudžu saišu saraušana, pilnīga izglītības sistēmas krievu valodā likvidēšana, neskatoties uz to, ka šī sistēma bija veidojusies gadu desmitiem un līdz pat šim brīdim sekmīgi funkcionēja,” teikts politiskās apvienības paziņojumā.

“Likumdevēju mēģinājumi ierobežot sapulču brīvību un specdienestu pasākumi, kas tika vērsti pret Krievu skolu aizsardzības štābu, pēc tam kad spēkā stājās norma 60% uz 40% , liecina, ka valdošā elite jūtas nedroša par to vai spēs kontrolēt situāciju,” uzsver PCTVL.

Patlaban štābs veic "reformas" negatīvo seku pastāvīgu monitoringu un izskaidrošanas darbu Eiropas struktūrās. 4.decembrī paredzēta vecāku un skolnieku darba apspriede, Cilvēktiesību Svētki un Otrais krievu skolu aizstāvju kongresam. Štāba apkopotās krievu skolu vecāku un audzēkņu prasības, kuras varētu tikt realizētas municipālajā līmenī, ir ņemtas par pamatu PCTVL priekšvēlēšanu programmas projektam pašvaldību vēlēšanās un pasludinātas par prioritārām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!