Apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) Rīgas domes frakcija neatbalsta pašreizējā Rīgas mēra Aivara Aksenoka (JL) nomaiņu, informēja frakcijas sekretārs Aleksandrs Kuzmins.
PCTVL frakcijas paziņojumā norādīts, ka Aksenoks tika ievēlēts par mēru ar valdošās koalīcijas balsīm, tādēļ par neefektīvu domes darbu ir atbildīga visa valdošā koalīcija.

Vēlmi atlaist Aksenoku PCTVL frakcija uzskata par valdošās koalīcijas mēģinājumu izvairīties no atbildības par domes darbības vājumu.

Frakcijas deputāti uzskata, ka domes priekšsēdētāja nomaiņas iemesls ir viņa negatīvā nostāja pret koncertzāles celtniecību uz AB dambja, tomēr šāda nostāja esot arī vairākumam Rīgas domes deputātu.

PCTVL uzskata, ka apvienības "Tēvzemei un brīvībai/LNNK" (TB/LNNK) Rīgas domes frakcijas vadītāja vicemēra Jāņa Birka ievēlēšana mēra amatā neuzlabos Rīgas domes darbu.

Ņemot vērā, ka Birks ir atbildīgais vicemērs par sabiedrisko transportu un kultūru, tieši viņam esot jāuzņemas atbildība par biļešu cenas paaugstināšanu sabiedriskajā transportā, automašīnu sastrēgumiem ielās un nepaveikto Mežaparka estrādes rekonstrukciju, uzskata PCTVL deputāti.

Viņi arī norāda, ka Birks pārstāv partiju, kas izrādot galēji negatīvu attieksmi pret krievu kopienu, kas neveicināšot domes sekmīgu darbu.

TB/LNNK deputāta ievēlēšana par galvaspilsētas mēru izraisīs Latvijas nacionālistisko spēku pozīciju nostiprinājumu un krievu kopienas stāvokļa pasliktināšanos, kā arī spriedzes pieaugumu sabiedrībā, apgalvo PCTVL pārstāvji.

Aksenoka nomaiņai mēra amatā nopietnus argumentus neredzot arī apvienības "Dzimtene" Rīgas domes frakcijas vadītājs Viktors Kalnbērzs.

Viņš sacīja, ka vienīgais arguments, kas minēts par iemeslu vēlmei atlaist Aksenoku, ir pilsētas izpilddirektora Ērika Škapara (JL) atstāšana amatā, tomēr tas esot bērnišķīgs arguments.

Kalnbērzs šaubījās, vai jauna domes vadība spētu strādāt labāk par tagadējo mēru.

Tomēr par visas frakcijas balsojumu jautājumā par Aksenoka nomaiņu apvienības "Dzimtene" deputāti vēl neesot izlēmuši.

Savukārt Birks pauda pārliecību, ka tikšot nodrošinātas balsis, lai Aksenoku atceltu no domes priekšsēdētāja amata. Sarunas ar opozīcijas partiju pārstāvjiem notiekot nepārtraukti.

"Rīgas domē ir 60 deputātu, gan jau būs, kas balso par Aksenoka atcelšanu no mēra amata," sacīja Birks, neatklājot, kuri deputāti piekrituši balsot par domes priekšsēdētāja nomaiņu.

Kā ziņots, ārkārtas sēde, kurā lems par Aksenoka atbrīvošanu no amata, notiks nākamnedēļ, 19.februārī, plkst.15.

27 Rīgas domes deputāti 6.februārī Aksenokam iesniedza pieprasījumu par viņa demisiju.

Tautas partijas, TB/LNNK, Latvijas Pirmās partijas un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas Rīgas domes frakciju deputāti 6.februārī parakstīja pašvaldības jaunās koalīcijas līgumu. Koalīcijas līgumam individuāli aicināti pievienoties arī citu frakciju deputāti. Visticamāk, tie būs no JL, uzskata koalīcijas virzītais Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidāts Birks.

Savukārt visi 14 partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakcijas deputāti parakstījuši apņemšanos nepiedalīties balsojumā par Aksenoka atcelšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata.

Likuma "Par pašvaldībām" 65.pants noteic, ka vietējās pašvaldības domes (padomes) priekšsēdētāju, aizklāti balsojot, var atbrīvot no amata, ja to pieprasa vismaz trešā daļa domes (padomes) deputātu.

Priekšsēdētājs ir atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto domes (padomes) deputātu kopskaita, kas Rīgas domes gadījumā ir vismaz 31 deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!