Foto: DELFI
Rīgas 40.vidusskolas skolotājam, partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāvim Vladislavam Rafaļskim būs jāsniedz paskaidrojumi par saviem izteikumiem, ka viņš nav lojāls valstij, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Indra Vilde.

Kā stāstīja departamenta pārstāve, pedagoga darba devējs ir skola, tāpēc Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sazinājās ar skolu, lai noskaidrotu, kāda būs skolas turpmākā rīcība attiecībā pret krievu valodas un literatūras skolotāju Rafaļski saistībā ar viņa izteikumiem plašsaziņas līdzekļos.

"Skolai ir izstrādājusi plānu krievu valodas un literatūras skolotāja Rafaļska rīcības atbilstības izvērtēšanai pedagoga vispārīgo pienākumu veikšanā skolēnu izglītošanas procesā. Skola, reaģējot uz pedagoga rīcību, un pamatojoties uz Izglītības likumu pieprasīs Rafaļska paskaidrojumu, sadarbojoties ar psihologu, veiks skolēnu aptaujas par minētā pedagoga pedagoģiskās darbības atbilstību Izglītības likumā noteiktajiem vispārīgajiem pedagoga pienākumiem. Tāpat tiks aptaujāti 9. un 10.klašu skolēni un izvērtēti aptaujas rezultāti," stāstīja Vilde.

Skolas vadība apņēmusies apspriest šo jautājumu krievu valodas un literatūras metodiskās komisijas sēdē, skolas padomes sēdē un skolas ētikas komisijas sēdē. Pēc visa minētā veikšanas, tiks pieņemts lēmums par turpmāko rīcību.

Kā ziņots, Rīgas 40.vidusskolas krievu valodas un literatūras skolotājs Rafaļskis radio ēterā paziņojis, ka ir nelojāls Latvijas valstij. "Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu," paudis Rafaļskis.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis vakar aicināja Rīgas pašvaldību vērst uzmanību uz iespējamu likuma normu pārkāpumu Rīgas 40.vidusskolas skolotāja rīcībā par viņa izteikumu radio ēterā, kurā viņš atzinis, ka ir nelojāls Latvijas valstij.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK) aicināja izglītības ministru pievērst uzmanību šim gadījumam un rast risinājumu, lai šādi skolotāji nevarētu strādāt Latvijas izglītības iestādēs.

Drošības policija norādīja, ka personas subjektīvā attieksme pret valsti, tostarp arī negatīva, nevar būt par pamatu krimināltiesiskas izvērtēšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!