Foto: LETA
Partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) organizētā piketa "Krimas atbalstam, lai solidarizētos ar Krimas tautu" laikā pie Eiropas Savienības mājas Aspazijas bulvārī policija ir aizturējusi vienu cilvēku.

Kā norādīja kāds no piketa dalībniekiem, šis cilvēks bija saplēsis Krievijas karoga kātu.

Kā paskaidroja kāds policijas pārstāvis, persona aizturēta sakaušanās dēļ. Policijas pārstāvis pieļāva, ka šis cilvēks bija noskaņots pret pasākumu.

Pēc biedrības "Par dzimto valodu!" pārstāvja Ilariona Girsa aicinājuma policija no piketa aprunāties izveda citu vīrieti. Girss žurnālistiem skaidroja, ka šis cilvēks rīkojies provokatīvi.

Minētais vīrietis iekāpa policijas mašīnā, un, kā vēlāk žurnālistiem norādīja policijas pārstāvis, abas personas viena pret otru nolēmušas vērsties ar iesniegumu policijā.

Kādreizējais krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists Latvijas Krievu savienības biedrs Jurijs Petropavlovskis šodien žurnālistiem norādīja, ka Latvijā ir nepieciešams nodrošināt, lai tiktu ņemts vērā, ka apmēram 40% iedzīvotāju krievu valoda esot dzimtā valoda - lai krievu valoda eksistētu, nevis tikai izdzīvotu. Pasākumā piedalījās arī kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andris Tolmačovs.

PCTVL kongresā 18.janvārī tika apstiprināts partijas jaunais nosaukums - Latvijas Krievu savienība.

Pirms šī incidenta mītiņa dalībnieki savu protestu izteica gan pie Francijas, gan pie Vācijas vēstniecības. Pie vēstniecībām tika skandēti izsaucieni latviski - "Brīvību!" - un krieviski - "Fašisms neies cauri!".

PCTVL aktīvistu Rīgas centrā rīkotajā piketā "Krimas atbalstam, lai solidarizētos ar Krimas tautu" šopēcpusdien piedalījās aptuveni 200 dalībnieki, novēroja aģentūra LETA. PCTVL jeb Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka, vaicāta par Latvijā pastāvošajiem atšķirīgajiem viedokļiem šajā jautājumā, žurnālistiem atbildēja, ka pikets apstiprina viedokļu dažādību un ka ir svarīgi, lai visi uzskati tiek sadzirdēti.

Piketētāji bija ieradušies gan ar Krievijas karogu, gan plakātiem krievu un angļu valodā. Uz tiem rakstīts "Garantijas krievu valodai no Ukrainas līdz Rīgai. Brīvību Krimai!", "Krimas tautai ir tiesības izlemt savu likteni" un "Pašnoteikšanos Katalonijai, Skotijai un Krimai".

"Daļu mūsu brāļu un māsu Krimā ir piemeklējuši smagi izaicinājumi. Tūlīt pēc Rietumu ekstrēmistu uzvaras Kijevā viens no pirmajiem lēmumiem bija vērsts pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem - krievu valoda zaudēja reģionālās valodas statusu. Ukrainas austrumu iedzīvotāji tika izslēgti no jaunās valdības veidošanas procesa," teikts partijas paziņojumā.

PCTVL apgalvo, ka Krimā pieaudzis radikāļu, kas raujas pie varas Kijevā, vardarbības risks. "Lai izdzīvotu, saglabātu savu cieņu un aizstāvētu savas intereses, Krimas tauta ņēmusi iniciatīvu savās rokās, un mēs to atbalstām. Prasām Eiropas Savienību (ES) izmantot tās ietekmi, lai nodrošinātu Krimas iedzīvotāju tiesības uz pašnoteikšanos un savu interešu aizstāvēšanu," pausts mājaslapā publicētajā uzsaukumā.

PCTVL norāda, ka šogad notiks referendumi arī par Skotijas un Katalonijas neatkarību un Eiropas kartē var parādīties divas jaunas valstis. Saskaņā ar Eiropas principiem tikai Krimas iedzīvotāji ir tiesīgi lemt par savu neatkarību vai autonomiju. "Krimas tautai ir tādas pašas tiesības uz pašnoteikšanos, kādas jau ir izmantojušas desmitiem Eiropas tautu, nodibinot savu valsti vai izveidojot autonomiju citas valsts sastāvā," uzskata aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!