Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) Saeimas frakcija izstrādājusi grozījumus Valsts apbalvojumu likumā un likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem", ierosinot atļaut antihitleriskās koalīcijas cīnītājiem publiski nēsāt apbalvojumus un valkāt Otrā pasaules kara laika formas tērpu, aģentūru LETA informēja PCTVL frakcijā.
PCTVL norāda, ka šā gada 8. un 9.maijā tūkstošiem cilvēku plaši atzīmēs nacisma sagrāves 60.gadadienu. Tomēr saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem antihitleriskās koalīcijas cīnītāji, tāpat kā pārējās personas, nav tiesīgi publiski nēsāt ārvalstu apbalvojumus bez Valsts prezidenta atļaujas. Turklāt neviens publiskās sapulces dalībnieks nav tiesīgs tērpties formas tērpā, lai paustu politiskos uzskatus.

Praksē esot diezgan grūti nodalīt formas tērpa valkāšanu ar nolūku paust politiskos uzskatus no formas tērpa valkāšanas bez šāda nolūka.

PCTVL frakcija piedāvā noteikt, ka personas, kurām ārvalstu apbalvojumi piešķirti par dalību Otrajā pasaules karā antihitleriskās koalīcijas spēku sastāvā, ir tiesīgas publiski nēsāt šos apbalvojumus bez Valsts prezidenta atļaujas.

Antihitleriskās koalīcijas cīnītājiem būtu jāļauj arī bez ierobežojumiem valkāt sev piederošo formas tērpu Otrā pasaules kara notikumiem veltīto publisko pasākumu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!