Opozīcijā esošā kreiso spēku apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) kopā ar Latvijas Sociālistisko partiju (LSP) ceturtdien Saeimā iesniegusi demisijas pieprasījumu izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim, informē PCTVL deputāts Nikolajs Kabanovs.
PCTVL Saeimas frakcijas vadītājs Jakovs Pliners aģentūrai BNS teica, ka demisijas pieprasīšanai ir vairāki būtiski argumenti. "Pirmkārt, par neprofesionalitāti. Šadurskis nezina skolu jautājumu un nav izvēlējies tos labākos palīgus, kas viņu konsultē. Arī par nekonsekvenci. [Izglītības likuma grozījumu] otrajā lasījumā viņš saka vienu, savukārt trešajā pavisam kaut ko citu. Vispār ir ļoti daudz iemeslu," viņš sacīja.

Pliners Šadurskm pārmet arī to, ka viņš nav spējis sarūpēt līdzekļus skolu datorizācijas programmai, nav rūpējies par atbalsta programmu Latgales skolām, kā arī nav spējis rast finansiālu atbalstu sporta attīstībai skolās.

Savukārt Šadurskis, kurš par demisijas pieprasījumu uzzināja no aģentūras BNS, ar smaidu teica: "Acīmredzot viņi ilgojas pēc manas sabiedrības šeit [Saeimā] katru dienu. Jūtos glaimots un pagodināts." Viņš arī pauda pārliecību, ka šāda kreiso rīcība ir mēģinājums attaisnoties saviem vēlētājiem par nespēju kaut ko panākt "ar savu demagoģiju". Šadurskis sacīja, ka šādi opozīcija cenšas izmantot nestabilo situāciju valdībā.

Ministrs gan uzsvēra, ka pirms jaunnedēļ paredzētā neuzticības balsojuma neplāno tikties ar frakcijas pārstāvjiem un censties viņus pārliecināt. Šadurskis pavēstīja, ka nav nobijies par savu amatu. "Valdība jau ir skaidri pateikusi, ka pa vienam mūs atlaist nevarēs. Tas būs balsojums pret visu valdību," viņš teica.

PCTVL Saeimā ir seši pārstāvji, bet LSP pieci.

Trešdien demisiju solīja atbalstīt arī Tautas saskaņas partija, kurai Saeimā ir 14 pārstāvji, savukārt Tautas partija un Latvijas Pirmā partija par to solīja lemt jaunnedēļ. Tautas partija gan atzinusi, ka līdzšinējo Šadurska darbu vērtē negatīvi.

Saeimas Kārtības rullis paredz, ka demisijas pieprasījumu var iesniegt ne mazāk kā desmit deputāti un tas izskatāms ne ātrāk kā piecas un ne vēlāk kā desmit dienas pēc pieprasījuma iesniegšanas.

Deputāti iesildās pirms debatēm par izglītības likumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!