Trešdien laukumā pie vēsturiskās Latvijas Tautas frontes (LTF) ēkas, svinot LTF dibināšanas 20.gadskārtu, uz piemiņas zīmes atklāšanu pulcējās vairāki bijušie LTF dalībnieki, tostarp arī bijušais LTF priekšsēdētājs, Rīgas domes deputāts Dainis Īvāns (LSDSP) un LTF priekšsēdētāja vietnieks, pašreizējais Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC).

Kā, atklājot piemiņas plāksni, norādīja Īvāns, LTF ir zelta burtiem jāieraksta gan Latvijas, gan visas Eiropas vēsturē. "Redzot, kas šodien notiek Gruzijā un cik grūti pasaulei klājas ar demokratizācijas procesiem un tautas un individuālās brīvības nodrošināšanu, Tautas frontes laiks ir brīnišķs piemērs tam, ko tauta ar saprātu, ciešu pārliecību un vienotību var izdarīt," uzsvēra Īvāns.

"Mēs gājām pa naža asmeni, jo Atmodas laiks varēja visādi beigties, bet tagad, kad esam nonākuši tur, kur esam, mūsu pašu rokās ir tas, kāda būs mūsu valsts un kādi būsim mēs," sacīja politiķis.

Savukārt Ministru prezidents savā uzrunā norādīja, ka "LTF ēka ir apliecinājums mūsu paaudzes izdarītam darbam un mūsu paaudzes galveno uzdevumu esam veikuši - atjaunojuši Latvijas neatkarību".

Kā uzsvēra Godmanis, katras paaudzes pienākums ir apzināties nopietnos uzdevumus, kas tai stājas priekšā. Viņš arī izteica cerību, ka LTF posmam latviešu tautas vēsturē arī nākamajās paaudzēs tiks piešķirta liela loma.
Savukārt LTF muzeja direktore Meldra Usenko uzsvēra, ka Latvija var īpaši lepoties ar šādu muzeju, jo šāda vēsturisko liecību krātuve par LTF ar piemiņas zīmi ir tikai Latvijā.

Svinīgajā pasākumā piedalījās tādi bijušie LTF aktīvisti kā Jānis Škapars, Romualds Ražuks, Jānis Dinevičs, Ints Upmacis un daudzi citi.

Pirms piemiņas zīmes atklāšanas notika arī LTF dibināšanas 20.jubilejas pastmarkas pirmās dienas zīmogošana. Pastmarkas galveno simbolu veido LTF laikraksta "Atmoda" pirmā numura galviņa ar LTF organizācijas komitejas uzsaukumu "Visiem Latvijas iedzīvotājiem!" un LTF pirmo logotipu.

Pastmarkas fonā ir izmantots sarkanbaltsarkanā karoga tēls - viens no galvenajiem tautas simboliem LTF rīkotajos masu pasākumos, kas dažkārt pulcēja pat vairāk nekā 500 000 dalībnieku. Pastmarkas apakšējā daļā izvietots LTF logotips - jumītis - un uzraksts "LTF 20 gadi". Pastmarku veidojusi māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja.

Latvijas Pasts laidis klajā arī jubilejas aploksni, uz kuras redzama fotogrāfija no balsošanas brīža LTF dibināšanas kongresā 1988.gadā Politiskās izglītības namā.
Īpaši izcelts uzraksts "Latvijas Tautas fronte", kas kopā ar sarkanbaltsarkanā karoga lenti grezno dibināšanas kongresa skatuvi. Aploksnes fonā izmantots fragments no pirmajā "Atmodas" numurā publicētā aicinājuma.

Savukārt jubilejas zīmogs attēlo LTF galveno simbolu - jumīti - ar uzrakstiem "LTF" un "08.10.2008.", kas liecina par jubilejas nozīmi Latvijas valsts un tautas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!