Sestdien piecgadīgajai meitenei, kura bija saindējusies, ēdot baltās mušmires, Hamburgā veiksmīgi veikta aknu transplantācija un bērna akna ir sākusi veiksmīgi funkcionēt, informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Tai pat laikā slimnīcas pārstāve norāda, ka par prognozēm un atveseļošanās ilgumu runāt ir pāragri, bet Bērnu slimnīcas ārsti vēl, lai pēcoperācijas periods noritētu gludi.

Runājot par aknu transplantāciju Latvijā, slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska skaidro, ka Latvija ir maza valsts. Aknu transplantācija gadā nepieciešama vidēji vienam vai diviem bērniem, pieaugušajiem gan šī nepieciešamība ir lielāka.

Iespējams, varētu domāt par aknu transplantācijas centra izveidi visam Baltijas reģionam, jo, lai kvalitatīvi un augstā līmeni veiktu aknu transplantāciju bērniem, nepieciešami gan augsta līmeņa profesionāļi un iemaņas, gan noteikts pacientu skaits, gan aparatūra, gan struktūra, lai šāda centra darbība būtu veiksmīga.

Pagājušā nedēļā piecus gadus vecā meitenīte no Smiltenes, kura saindējusies ar sēnēm, tika nogādāta Hamburgas klīnikā un par aknu donoru kļuva meitenes tēvs.

Kā ziņots, meitene slimnīcā nokļuva pēc tam, kad kopā ar vēl četriem pieaugušajiem bija ēdusi sēņu karbonādes. Tajās pārskatīšanās dēļ bija ieceptas arī baltās mušmires.

Pagājušā piektdienā Latgales reģionā 64 gadus veca sieviete nonākusi slimnīcā pēc tam, kad bija apēdusi tirgū pirktas gailenes.

Brīvdienās pēc sēņu ēšanas saindējušās vēl divas sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!