Foto: LETA

Trešdien pēc aptuveni piecu stundu debatēm apstiprināts Daugavpils pašvaldības budžets 97 889 746 eiro apmērā.

Budžeta apstiprināšanai šodien sasaukta domes ārkārtas sēde, un tā ilga aptuveni piecas stundas. Ilgāku laiku prasīja tostarp deputātu jautājumi par sēdes norises procedūru.

Pašvaldības Finanšu nodaļas vadītāja Edīte Upeniece, prezentējot budžetu, minēja, ka ieņēmumus ir ietekmējušas dažādas izmaiņas normatīvajos aktos, kas samazinājušas pašvaldību ieņēmumus. Arī Daugavpils pašvaldības ieņēmumi šogad, salīdzinot ar gadu iepriekš, plānoti par 2 663 401 eiro mazāk.

Savukārt izdevumi šogad plānoti 123 439 822 eiro apjomā, kas ir par 1 096 561 eiro mazāk nekā pirms gada. Upeniece skaidroja, ka pašvaldības budžetā ir izveidojies līdzekļu pārpalikums no iepriekšējā gada, tāpēc izdevumi ir līdzīga pērn plānotājiem.

Lielākā daļa izdevumu paredzēta izglītības jomai. Tāpat ievērojami līdzekļi atvēlēti ekonomiskajai darbībai, sociālajai jomai, atpūtas, kultūras jomai. Pēc Upenieces paustā, budžetā ir arī jaunas izdevumu pozīcijas, piemēram, apdrošināšanas nodrošināšana pašvaldības darbiniekiem. Lielu slogu budžetam uzlikušas arī izmaiņas garantētā minimālā ienākuma līmeņa izmaiņas.

Tāpat 70 000 eiro ieplānoti kompensāciju izmaksām tiem iedzīvotājiem, kuru dzīves kvalitāti ietekmējusi satiksmes pārvada izbūve Piena kombināta rajonā. Taču precīza izmaksājamā summa tiks precizēta vēlāk.

Pilsētā turpināsies publisko teritoriju remonta un labiekārtošanas programma. Tāpat plānota satiksmes organizācijas uzlabošana un pilsētas ielu remonts, kā arī daļēja grants ielu asfaltēšana, tai skaitā ir plānota Brjanskas ielas posmā no Lielās līdz Sēlijas ielai, Baznīcas ielas no Liginišķu līdz Staburaga ielai, Līksnas ielas no Ormaņu līdz Līksnas ielai 1, Miera ielas no Grodņas līdz Smilšu ielai, Skolas-Pieneņu-Staru ielas, Sloku un Liepu ielas no Siguldas līdz Silikātu ielai, Darba un Aizpilsētas ielas no Smilšu līdz Miera ielai, Bauskas ielas no Jelgavas līdz Tukuma ielai, un Grodņas ielas posmā no Siguldas līdz Strādnieku ielai rekonstrukcija.

Iecerēts arī izremontēt un labiekārtot Vienības skvēru pilsētas centrā, kā arī Zeļinska skvēru Ķīmiķu mikrorajonā. Tieši par Vienības dārza remontu un sagatavošanās darbiem vides objekta par godu Latvijas simtgadei uzstādīšanu, kam paredzēti vairāk nekā 800 000 eiro, sēdē izvērtās plašas diskusijas. Domes koalīcija neatbalstīja vairākus opozīcijas priekšlikumus, kas paredzēja vides objektam atvēlētos līdzekļus novirzīt, piemēram, atlaižu piešķiršanai braukšanai sabiedriskajā transportā dažādām iedzīvotāju grupām.

Šogad 2. Preču ielā 17 un Ziemeļu ielā 8 tiks uzbūvēti jauni bērnu rotaļu un sporta laukumi. Dome turpinās arī aprīkojuma uzstādīšanu un nomaiņu pilsētas bērnu rotaļu un sporta laukumos, bet pilsētas centrā plānots uzbūvēt jaunu 3x3 basketbola laukumu.

Atvēlēti līdzekļi arī pilsētas pludmaļu labiekārtošanai ar pandusa ierīkošanu invalīdiem centrālajā pludmalē Stropos, kā arī futbola stadiona celtniecības pabeigšanai Esplanādē. Šogad iecerēta arī mākslīgā sniega trases izveides projekta sākšana slēpošanas trasē Stropos un citi projekti.

"Šodien domes ārkārtas sēdē deputāti pieņēma 2021. gada budžetu. Šogad, tāpat kā iepriekš, pašvaldība turpinās pakāpeniski sakārtot pilsētas saimniecību un uzlabot dzīves vidi mūsu pilsētas iedzīvotājiem," solīja pilsētas mērs Igors Prelatovs ("Mūsu partija").

Budžets atbalstīts ar koalīcijas partijas deputātu balsīm, bet opozīcija balsojumā atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!