Foto: DELFI

Pēc ārkārtējās situācijas nākamā gada 11. janvārī dzīvei pakāpeniski jāpaliek vieglākai, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes mediju pārstāvjiem atzina deputāts Juris Pūce (AP).

Līdz 11. janvārim spēkā ir ārkārtējā situācija, kuras laikā ieviesta virkne ierobežojumu. Pirmdien koalīcijas partneri pārrunājuši jautājumu par dzīvi pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Pūce stāstīja, ka pagājušajā nedēļā Covid-19 izplatības temps ir apstājies un nesamazinās saslimstība ar šo vīrusu. Viņš atzina, ka ir jādomā par pasākumiem, kas samazinātu saslimstību, ko galvenokārt iespējams sasniegt ar vakcināciju.

Runājot par ārkārtējās situācijas beigām 11. janvārī, Pūce norādīja uz nepieciešamību radīt tādu regulējumu, kas nodrošinās to, ka saslimstība ar Covid-19 nepieaug, cilvēki ievēro distancēšanas prasības un lieki nekontaktējas, tajā pašā laikā dzīve pakāpeniski paliek vieglāka.

Pūce prognozēja, ka valdība par dzīvi pēc ārkārtējās situācijas beigām varētu spriest nākamnedēļ.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) rosināja diskutēt par iespēju kopā ar Covid-19 sertifikātu uzrādīt citus personu apliecinošus dokumentus, piemēram, autovadītāja apliecību. Patlaban ar sertifikātu var uzrādīt tikai pasi vai ID-karti.

Jau vēstīts, ka Operatīvās vadības grupa patlaban izstrādā scenārijus dzīvei pēc 11. janvāra, kad beigsies patlaban izsludinātās ārkārtējās situācijas termiņš.

7. decembrī valdības sēdē ministri aktualizēja jautājumu par nepieciešamību savlaicīgi izstrādāt regulējumu ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem pēc 11. janvāra jeb ārkārtējās situācijas beigām.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) aicināja Operatīvās vadības grupu pievērsties šim jautājumam, lai laicīgu būtu zināmi nosacījumi dzīvei pēc ārkārtējās situācijas.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atgādināja, ka 18. decembrī valdības rīcībā būs zinātnieku sagatavoti dati par epidemioloģisko situāciju. Vienlaikus premjers atzina, ka priekšlikumus dzīvei pēc 11. janvāra varētu gatavot arī pirms tiek iegūti zinātnieku sagatavotie dati.

"Pirmssvētku nedēļā varētu pieņemt virzienu, kas būtu gaidāms pēc 11. janvāra," sacīja Kariņš, piebilstot, ka tomēr zināmas korekcijas valdības lēmumos varētu ieviest arī jaunais kovida paveids.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka jāizstrādā vairāki scenāriji dzīvei pēc 11. janvāra. "Tas dos sabiedrībai skaidru prognozi," secināja Pavļuts.

Jau vēstīts, ka ap 18. decembri varētu būt pirmās indikācijas, vai 11. janvārī varēs atcelt ārkārtējo situāciju valstī un Covid-19 ierobežošanas pasākumus, 23. novembra valdības sēdē sacīja veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!