Foto: DELFI
Pēc ārkārtējās situācijas jeb sākot ar 1. martu privātajā sektorā strādājošajiem varētu atcelt prasību uzrādīt Covid-19 sertifikātu pienākumu veikšanai, izriet no veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) sacītā preses konferencē pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes.

Ministrs informēja, ka koalīcijas partneri pirmdien, 14. februārī, pārsprieda jautājumu par Covid-19 ierobežojumu atcelšanu, politiskajiem spēkiem vienojoties par pagājušajā nedēļā norunāto, ka ierobežojumi tiks atcelti secīgi, pa soļiem.

"Pieņemot šos lēmumus, valdībai ir jāmeklē zināms līdzsvars, un, šķiet, ka tas ir izdevies. Ejam soli pa solim, ņemot vērā to, ka patlaban lēmumu pieņemšanas brīdī ir nopietna situācija – ar Covid-19 inficēto skaits ir vēsturiski lielākais, aug hospitalizēto skaits. Līdz ar to nevaram teikt, ka omikrona viļņa augstākais punkts ir sasniegts," secināja Pavļuts, piebilstot, ka, ņemot vērā aktuālākās prognozes, epidemioloģiskā situācija 1. martā, kad plānos atcelt vai mīkstināt vairākus ierobežojumus, būs cita.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai pēc ārkārtējās situācijas beigām saglabāsies prasība par Covid-19 sertifikāta nepieciešamību darba veikšanai, Pavļuts norādīja uz VM piedāvāto risinājumu, kas paredz, ka līdz 1. aprīlim primārās vakcinācijas, pārslimošanas vai balstvakcinācijas sertifikāts saglabāsies kā prasība darbam izglītības iestādēs, sociālās aprūpes centros, ārstniecības iestādēs. Tas būs vajadzīgs arī darbiniekiem, kuri saskaras ar klientiem publiskajā sektorā un vietās, kur noteikta Covid-19 sertifikātu lietošana. Pārējos gadījumos sertifikāta nepieciešamību noteiks darba devējs.

Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA) pauda gandarījumu, ka no 1. aprīļa plānots atcelt visus ierobežojumus, saglabājot rekomendējošas prasības par distances ievērošanu, telpu vēdināšanu un sejas masku lietošanu.

Vienlaikus Indriksone norādīja uz Covid-19 krīzē cietušo izmitināšanas nozari, kurai EM rosināja paredzēt papildus atbalstu, tomēr koalīcijas partneri to nav atbalstījuši.

Jau vēstīts, ka VM piedāvātais Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto drošības pasākumu mazināšanas plāns paredz pakāpeniski atcelt vai mīkstināt Covid-19 ierobežojumus. Ministrija piedāvā īstenot trīs soļu plānu.

Pirmais solis paredz, ka no 16. februāra drošības pasākumus kā pirmajiem atvieglos bērniem, kā arī atcels šobrīd noteikto darba laika ierobežojumu mazumtirdzniecībā.

Ņemot vērā, ka Covid-19 pandēmija bērnu un jauniešu vidū sasniegusi augstāko līmeni un sāk samazināties, no 16. februāra bērni un jaunieši bez ierobežojumiem varēs doties "zaļajā" vidē, kā arī bez sertifikātu vai testu rezultātu uzrādīšanas piedalīties interešu izglītības, amatieru un sporta aktivitātēs, skaidroja VM.

Jau pieņemti MK noteikumu grozījumi, ka no 14. februāra skolēniem un pedagogiem, kuri kļuvuši par Covid-19 slimnieka kontaktpersonām, nepiemēro karantīnas nosacījumus; no 16. februāra līdzīgu kārtību attiecinās arī uz pirmsskolām. Skolēnu un skolotāju drošībai izglītības iestādēs saglabāsies visaptveroša testēšana.

Otrais solis paredz, ka no 1. marta tiks īstenota līdz šim apjomīgākā drošības pasākumu mazināšana. Kā skaidroja ministrijā, tiks atvērtas līdz šim slēgtās nozares, piemēram, iekštelpu izklaide, atrakcijas, naktsklubi. Tāpat tiks atcelts darba laika ierobežojums.

No 1. marta tiks atcelta prasība pēc Covid-19 sertifikāta mazumtirdzniecībā (vienlaikus, līdzīgi kā Lietuvā, saglabās prasību vienam apmeklētājam nodrošināt 15 kvadrātmetru platību).

Līdz 3000 cilvēkiem tiks palielināta maksimālā apmeklētāju skaita prasība organizētos pasākumos, tajos nevajadzēs reģistrēt apmeklētājus, nebūs distances starp sēdvietām, būs atļauti pasākumi bez sēdvietām. Privātos pasākumos gan iekštelpās, gan ārā varēs pulcēties 50 cilvēki. Nebūs noteikti grupu lielumi amatieru aktivitātēs, sportā, izglītībā.

No 1. marta tiks atļaua nebūtiska ieceļošana (tūrisms) no visām valstīm ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu, nebūs pašizolācijas prasības. Tomēr tiks saglabāta prasība lietot medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru iekštelpās. Ventilācijas, distanču un attālinātā darba prasības būs rekomendējošas. Covid-19 sertifikāti netiks prasīti pasākumos un pakalpojumos, kas notiek ārā.

Līdz 1. aprīlim Covid-19 sertifikāti tiks lietoti iekštelpās vidēs, kur ir palielināts risks – publiskos pasākumos (izrādes, koncerti, kino, sporta sacensību skatīšanās), naktsklubos, atrakcijās, piedaloties sporta vai amatieru aktivitātēs, ēdināšanā, individuālajos pakalpojumos, kur netiek lietotas medicīniskās maskas vai FFP2 respiratori.

Sertifikātu derīguma termiņš pakalpojumu saņemšanai no 15. februāra tiek pārcelts uz 1. aprīli.

Līdz 1. aprīlim primārās vakcinācijas, pārslimošanas vai balstvakcinācijas sertifikāts saglabājas kā prasība darbam izglītības iestādēs, sociālās aprūpes centros, ārstniecības iestādēs. Tas būs vajadzīgs arī darbiniekiem, kuri saskaras ar klientiem publiskajā sektorā un vietās, kur noteikta Covid-19 sertifikātu lietošana. Pārējos gadījumos sertifikāta nepieciešamību noteiks darba devējs.

Trešais solis paredz no 1. aprīļa atcelt visus drošības pasākumus, saglabājot tikai rekomendācijas.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā, no 7. līdz 13. februārim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 12,1%, bet stacionēto pacientu skaits pieaudzis par 15,9%, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kā ziņo SPKC, vidēji dienā slimnīcās nonāca 147 cilvēki, vidēji 7% pacientu ar smagu slimības gaitu.

Vidēji dienā tika veikti 23 613 testi, savukārt vidēji dienā atklāti 9 788 jauni gadījumi. No visiem veiktajiem testiem 13% (21 744 testi) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 87% (143 550 testi) pārējiem iedzīvotājiem. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 10% (6742 inficētie) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 90% (61 775 inficētie) pārējā sabiedrības daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!