Foto: Valsts kanceleja

"Rīt ir kārtējā diena, kad, pēc atkārtota uzdevuma, sagaidu attiecīgo dokumentu valdības sēdes darba kārtībā. Tā ir visas valsts prioritāte," paziņojumā presei pirmdien, 4. janvāri, norādījis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Viņš uzsver, ka valdībai un visai sabiedrībai nepieciešams saprotams un precīzs vakcīnu pieejamības plāns, tādēļ tā sagatavošana un īstenošana ir visas valsts prioritāte. Bažas par vakcinācijas plānu paudušas arī koalīcijas partneres "Jaunā Vienotība" un Jaunā konservatīvā partija.

"Vakcīna pret Covid-19 ir mūsu iespēja atgriezties normālā ikdienas ritmā. Eiropas Savienībā jau ir reģistrēta pirmā vakcīna un ir sākusies iedzīvotāju vakcinēšana. Sagaidāms, ka tuvākajā laikā tiks reģistrētas vēl jaunas vakcīnas un palielināsies pieejamo vakcīnu daudzums, tādēļ jau šobrīd no Veselības ministrijas ir nepieciešams saprotams un precīzs vakcīnu pieejamības plāns. Rīt ir kārtējā diena, kad, pēc atkārtota uzdevuma, sagaidu attiecīgo dokumentu valdības sēdes darba kārtībā. Tā ir visas valsts prioritāte," norāda Kariņš.

Ministru prezidents kopumā ar trim atkārtotām rezolūcijām (pagājušā gada 16. novembrī, 4. decembrī un 21. decembrī) ir uzdevis veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) līdz otrdienai, 5. janvārim, iesniegt valdībai detalizētu vakcinācijas plānu, kurā ir ietverta informācija attiecībā uz to, kā un kādā laika periodā norit vakcīnu iegāde un piegāde Latvijā, to piegādāšana līdz vakcinācijas kabinetiem, uzglabāšana, vakcinācijas process un sabiedrības un prioritāro grupu informēšana par vakcināciju, vakcinēto personu uzskaite un viņu veselības stāvokļa novērošana, tostarp, lūgums norādīt arī par vakcinācijas procesu atbildīgo institūciju un amatpersonas. Līdz šim valdība ir uzklausījusi informāciju par plānoto vakcinācijas gaitu prezentācijas formātā, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Arī partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien izplatījusi paziņojumu, ka kvalitatīvs process vakcinācijai pret Covid-19 ir visaugstākā prioritāte. Apvienības partijas valžu un Saeimas
deputātu kopsēdē pirmdien uzklausīja Ministru prezidentu Kariņu par aktuālo situāciju Latvijā ar Covid-19 pandēmijas izplatību un valdības rīcības plānu saslimstības ierobežošanai.

"Partiju apvienība pilnībā atbalsta Ministru prezidenta nostāju, ka šobrīd izšķirīgi svarīgi ir nodrošināt, lai vakcinēšanās pret Covid-19 notiek raiti, pēc ikvienam Latvijas iedzīvotājam skaidri izprotama plāna, iespējami drīz dodot iespēju saņemt vakcīnu visām sabiedrības riska grupām, tostarp pensionāriem, sociālajiem darbiniekiem un citiem," vēstīja "Jaunā Vienotība" pēc sēdes.

Kariņš informējis valdi, ka sagaida no Veselības ministrijas rīt Ministru kabineta sēdē izskatāmu pilnvērtīgu vakcinācijas plānu. Premjers uzskata, ka katram Latvijas iedzīvotājam
jābūt drošam, ka vakcīna būs noteiktā laikā pieejama, kad un kur to varēs saņemt, kā iedzīvotāji tiks aicināti vakcinēties.

Apvienība piekrīt premjera viedoklim par to, ka ir jādara viss iespējamais, lai vakcinācija notiktu bez kavēšanās un visi Latvijas iedzīvotāji, kuri vēlas potēties, to varētu izdarīt vistuvākajā laikā. Sēdē premjers uzklausīja arī viedokļus par valdības ieviestajiem ierobežojumiem ārkārtas situācijas laikā, tostarp lēmumu noteikt mājsēdi noteiktās diennakts stundās – šis regulējums atzīts par ļoti efektīvu un atbalstāmu, ja nepieciešams, pat paplašinot mājsēdes darbības laiku.

Jau ziņots, ka 31. decembrī tikšanās laikā ar Jauno konservatīvo frakciju Ministru prezidents Kariņš pauda apņemšanos uzlabot lēmumu pieņemšanas procesu valdībā, nodrošinot izlēmīgāku lēmumu pieņemšanu par Covid-19 infekcijas ierobežošanai nepieciešamajiem pasākumiem. Savukārt veselības ministre Viņķele (AP) lūgusi divas nedēļas laika, lai būtu iespējams novērtēt, vai esošais vakcinācijas plāns, kā arī Latvijas izvēlētais vakcīnu portfelis atbilst tam, lai nepieļautu turpmāku atpalikšanu vakcinācijas procesā no Lietuvas, informēja Jaunā konservatīvā partija (JKP).

Sarunas laikā Viņķele esot piekritusi koriģēt vakcinēšanas plānu, tā, lai pirmsskolas un speciālās izglītības pedagogi tiktu iekļauti grupās, kam prioritāri būs iespēja saņemt vakcīnu. "Šie ir cilvēki, kuri ir spiesti savu darbu pildīt klātienē un ir pakļauti paaugstinātam inficēšanās riskam. Bez skolotājiem un bērnudārzu audzinātājiem nav iespējama normāla izglītības iestāžu darbība, kas ir nepieciešama tiem daudzajiem pirmajās rindās strādājošajiem, tajā skaitā mediķiem un policistiem, kas nevar izvēlēties darbu attālināti," uzsvēra JKP.

Veselības ministre atzinusi, ka viena no vājajām vietām Covid-19 izplatības ierobežošanā līdz šim bijusi tieši ierobežojumu kontrolēšana, un gadījumā, ja stingrāk tiktu kontrolēti ieviestie ierobežojumi, iespējams, tie nebūtu jāpastiprina.

Viņķele izteikusi apņemšanos pēc divām nedēļām tikties ar JKP frakciju atkārtoti, lai pārrunātu gan uzlabotu vakcinācijas plānu, gan izvērtētu vakcinācijas gaitu. "No veselības ministres teiktā var noprast, ka viņa ir gatava izvērtēt gan savu, gan iesaistīto amatpersonu atbildību, kā arī uzņemties politisko atbildību, gadījumā, ja izvēlētā vakcīnu iepirkuma stratēģija būs izrādījusies nepareiza, vai arī ja kļūdaini izvēlētās vakcīnu iepirkumu stratēģijas dēļ, Latvija vakcinēšanās ziņā ievērojami atpaliktu no kaimiņvalstīm," vēstīja JKP.

JKP valdes priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans uzsvēra, ka "pēc divām nedēļām varēsim vērtēt padarīto, jo par spīti publiski pieejamajai informācijai, ministre sola, ka liktais uzsvars uz AstraZeneca vakcīnām attaisnosies un plānā definētais mērķis pirmajā ceturksnī vakcinēt 300 tūkstošus iedzīvotāju tiks izpildīts. Viņa informēja, ka Eiropas zāļu aģentūra AstraZeneca apstiprināšanu veiks paātrinātā kārtībā."

"Esam par gudriem lēmumiem un stabilitāti valstī, par cieņu pret likumiem un pieņemtiem ierobežojumiem. Aicinām Krišjāni Kariņu neslēpt, kurš un kad, un kāpēc ir rosinājis un pieņēmis vai nepieņēmis tādus vai citādus lēmumus, labākajā gadījumā nodrošinot iespēju žurnālistiem piedalīties slēgtajās valdības sēdēs, lai izslēgtu politiska rakstura manipulācijas. Šobrīd varam vērot gan manipulācijas, gan atrunāšanos un atbildības izšķīdināšanu," norādīja Feldmans.

JKP valdes loceklis Gatis Eglītis atzina, ka "es saprotu, ka tā ir zināmā mērā bijusi laimes spēle, veidojot vakcīnu "iepirkuma portfeli", bet nezinot īsti, kā procesi attīstīsies, taču mēs redzam ļoti lielu slimības izplatību un vēlamies saprast, kā varam šobrīd vislabāk sastrādāties ar veselības ministri, lai kopā sasniegtu mērķi, jo valdībā esam vienā komandā un katra diena, kad netiks sperti soļi mērķa sasniegšanai, rezultēsies ar zaudētām cilvēku dzīvībām un miljoniem eiro lieliem zaudējumiem ekonomikai. Ceram, ka ministre vairs neliks vilties un, ņemot vērā situāciju, varēsim virzīties tālāk."

Sarunā ar JKP frakciju Ministru prezidents paudis apņēmību uzlabot lēmumu pieņemšanas procesu Ministru kabinetā, lai nodrošinātu izlēmīgāku lēmumu pieņemšanas procesu sabiedrības veselības nodrošināšanas interesēs.

"Mēs arī aicinājām Ministru prezidentu nodrošināt, ka tiek izstrādāta skaidra un sabiedrībai publiski pieejama stratēģija Covid-19 izplatības ierobežošanai, paredzot iespējamos ierobežojumu pastiprināšanas scenārijus pie konkrētiem saslimstības radītājiem, tādējādi nodrošinot lielāku skaidrību sabiedrībai. Tāpat priecājamies dzirdēt par Ministru prezidenta gatavību uzlabot lēmumu pieņemšanas procesu valdībā," piebilda JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Jau ziņots, ka pirmdien, 4. janvārī, Latvijā saņemta otrā "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegāde Latvijā. Par to mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņķele rakstīja, ka ir saņemtas trīs kastes ar 13 650 devām. Tās šobrīd atrodas Valsts asinsdonoru centrā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās. 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!