Foto: LETA

Pēc tam, kad Saeimas opozīcija būs iesniegusi savāktos parakstus referenduma likuma grozījumu apturēšanai, sekos ātrs un konkrēts lēmums par rīcību saistībā ar referendumu likumprojektu, trešdien žurnālistiem pavēstīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

ZZS frakcijā līdz trešdienai savākti 37 paraksti referendumu likuma grozījumu apturēšanai, jo par to parakstījušies Saeimas opozīcijā esošie ZZS un "Saskaņas centra" (SC) frakciju deputāti. Prezidents uzsvēra - viņš rīkosies skaidri un nepārprotami pēc tam, kad šie paraksti būs iesniegti.

Tāpat Valsts prezidents piebilda, ka neesot pelnījis pārmetumus saistībā ar viņa viedokli šajā un citos jautājumos. "Neatkarīgi no tā, kādi tie jautājumi ir bijuši, kāds viņš [viedoklis] man ir, tāds ir. Ja man rāda kazu un saka, ka tā ir govs, tad es saku, ka tā ir kaza," teica Bērziņš.  Tā prezidents reaģēja uz ZZS pausto, ka viņš atbalstot to, ka pašiem referenduma ierosinātājiem būs jāsavāc 150 tūkstoši, nevis 10 tūkstoši parakstu, un šādi viņš diskreditējis sevi kā tautas prezidentu.

Savukārt taujāts, vai tā ir sakritība, ka viņš referendumu kārtības jautājumā ir nostājies pret saviem izvirzītājiem prezidenta amatā - Zaļo un zemnieku savienību - prezidents norādīja, ka būtu neloģiski saistīt šo jautājumu ar to, kas viņu ir vai nav ievēlējis.

Jau vēstīts, ka Saeimas opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcija aicina Valsts prezidentu vēlreiz nodot atpakaļ Saeimā referendumu ierosināšanas likumu , lai to sadalītu un pārskatītu. Pašlaik likumprojektā "vienā lielā pakā" saliktas dažādas lietas, kas rada bažas par koalīcijas rīcību kāda slēpta mērķa vārdā, trešdien pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem pastāstīja ZZS frakcijas deputāts Uldis Augulis.

ZZS mērķis šīs tikšanās laikā gan nav bijis pārliecināt prezidentu par kādu konkrētu rīcību saistībā ar referendumu likumprojektu, bet gan informēt par bažām, ka ir apdraudējums pilsoņu iniciatīvām, tostarp, arī iebildumiem pret lielo valsts uzņēmumu privatizāciju. Augulis atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem tauta savāca parakstus, lai apturētu "Latvenergo" pārdošanu, un Saeima šo tautas iniciatīvu atbalstīja.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas deputātu. Šādā kārtībā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja šo divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šī termiņa beigām likums ir publicējams.

Jau vēstīts, ka Jau ziņots, ka Saeima 26.jūlijā pieņēma likuma grozījumus, kuri reizē gan sarežģīs parakstu vākšanu, gan pakāpeniski ļaus ieviest papildu parakstīšanās mehānismus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!