Foto: LETA

Ceturtdien pulksten 11 Rīgas domes ārkārtas sēdē sākās jaunā Rīgas domes priekšsēdētāja vēlēšanas. Līdz dienas vidum tās vēl nav noslēgušās.

Vienīgais kandidāts mēra amatam ir "Gods kalpot Rīgai " deputāts Dainis Turlais.

Jauns pilsētas vadītājs jāizraugās, jo līdzšinējais domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) aprīļa sākumā no amata tika atstādināts, 29.maijā no amata atkāpās un paralēli viņš ir ticis ievēlēts arī Eiropas Parlamentā. Ušakovs Rīgas domi vadīja kopš 2009.gada.

Līdz ar Turlā ievēlēšanu amatā, domniekiem būs jāizvirza arī jauns Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītājs.

Vienlaikus domē būs jālemj arī par abu vicemēru amatiem, kuri tiks atvēlēti "Saskaņas" biedriem, jo GKR iepriekš paziņoja, ka, iegūstot mēra vietu, no vicemēra amatiem atteiksies.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Turlais ir dzimis 1950.gadā. Karjeru vēl padomju gados sācis kā militārpersona, tostarp dienējis Afganistānā, līdz no 1992. līdz 1994.gadam bijis Latvijas Aizsardzības spēku komandieris. Vēlāk bijis tā laika Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa padomnieks aizsardzības un stratēģiskās plānošanas jautājumos.

Vēlāk Turlais iesaistījās politikā un no partijas "Saimnieks" saraksta tika ievēlēts par 6.Saeimas deputātu, bijis arī iekšlietu ministrs Andra Šķēles valdībā, no amata gan demisionējis pēc Talsos ugunsdzēsēju svētkos notikušās traģēdijas, kurā gāja bojā astoņi bērni. 1999.gadā viņš mainīja partejisko piederību un kļuva par savienības "Latvijas ceļš" (LC) biedru, kuru gan ātri pameta un 2002.gadā iestājās Tautas saskaņas partijā. Viņš tika ievēlēts 8.Saeimā.

2004.gadā viņš vēlreiz mainīja partejisko piederību un iestājies Latvijas Pirmajā partijā (LPP). 2009.gadā viņš tika ievēlēts Rīgas domē no Aināra Šlesera vadītās partijas LPP/LC. Kopš tā laika viņš strādā domē , gan nomainot partejisko piederību uz GKR.

Turlā deklarācija par pērno gadu liecina, ka viņam pieder nekustamais īpašums Carnikavas novadā, pērn ražota un par aptuveni 28 000 eiro iegādāta automašīna "Toyota CHR" un daļas uzņēmumā "Consulting D&D". Turlais pašvaldībā algā saņēmis 34 175 eiro, militārajā pensijā no Krievijas - 8490 eiro, bet bezskaidrā naudā "Meridian Trade Bank" uzkrājis aptuveni 30 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!