Pēc vairāk nekā divu gadu ilga darba Saeima ceturtdien bez debatēm un jebkādām diskusijām galīgajā lasījumā izskatīja vairāk nekā 300 priekšlikumus un atbalstīja grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas cita starpā atvieglo iespējas atbrīvot no kriminālatbildības personas, kas sniegušas būtisku palīdzību smagu noziegumu atklāšanā.

Saeima noraidīja visus Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšlikumus, kas paredzēja saturiski mainīt šo pantu būtību. Tiem atbalsts bija vienīgi no "Saskaņas centra" deputātiem.

ZZS frakcija bija iesniegusi priekšlikumus, kas paredzēja dažādus ierobežojumus personu atbrīvošanā no kriminālatbildības, ja viņi ir snieguši būtisku informāciju smagu noziegumu atklāšanā. Piemēram, ZZS piedāvāja noteikt, ka ģenerālprokuroram nav tiesību atbrīvot personu no kriminālatbildības, ja "ar ģenerālprokurora lēmumu nav iespējams pilnībā noregulēt mantiskos jautājumus kriminālprocesā".

Likuma grozījumi arī paredz daudzus citus procesa uzlabojumus, kuriem priekšlikumus iesniegušas tiesībsargājošās institūcijas un Tieslietu ministrija.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka iepriekš pretrunīgu reakciju izpelnījās ZZS priekšlikumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas likumā. Deputāti sākotnēji atbalstīja Viļņa Edvīna Breša (ZZS) priekšlikumus, kuri cita starpā saturēja formulējumu "mutatis mutandis", vēlāk gan Valsts prezidents šo likumprojektu nodeva otrreizējai caurlūkošanai un deputāti to laboja, atsakoties no Breša priekšlikumiem.
Kriminālprocesa grozījumi cita starpā paredz tiesības ģenerālprokuroram atbrīvot no kriminālatbildības personas, kas ziņojušas par noziegumiem, tajā skaitā smagiem noziegumiem.

Likumprojekts precizē, kādos gadījumiem nevar atbrīvot no kriminālatbildības, tāpat arī nosaka, ka, izvērtējot šo jautājumu, ģenerālprokuroram ir jālemj, vai ziņotājam ir jākonfiscē manta un vai cietušajiem būtu jāizmaksā kompensācijas.

Nosacītas atbrīvošanas iespēja neattieksies uz personām, kas tīši nodarījušas smagus miesas bojājumus, izdarījušas smagus dzimumnoziegumus, veikušas laupīšanu vai arī virkni smagu noziegumu, kas saistīti ar narkotiskajām vielām. Tāpat šī panta normas neattieksies uz personām, kas izdarījušas sevišķi smagus noziegumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!