Foto: morgueFile
Turpmāk Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA) būs tiesības piešķirt doktora zinātniskos grādus pedagoģijā. To paredz 10.decembrī,  valdībā apstiprinātais grozījums Ministru kabineta (MK) noteikumos par promocijas tiesību piešķiršanu augstskolām.

Tiesību aktos noteiktā kārtība paredz, ka doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesības augstskolām deleģē MK pēc Latvijas Zinātnes padomes (LZP) atzinuma. Iepazīstoties ar augstskolas iesniegto informāciju un izvērtējot dokumentus, LZP šā gada 17.oktobra sēdē atbalstīja promocijas tiesību deleģēšanu RPIVA pedagoģijas nozarē, portāls "Delfi" uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā.

Promocijas tiesības konkrētā zinātnes nozarē var deleģēt augstskolai, ja tā atbilst šādiem nosacījumiem - augstskolā tiek īstenota zinātnes nozarei atbilstoša doktorantūras studiju programma, programmas īstenošanā iesaistīti vismaz trīs LZP apstiprināti eksperti un LZP ir sniegusi atzinumu par iespēju augstskolai deleģēt promocijas tiesības attiecīgajā zinātnes nozarē.

 Jau vēstīts, ka RPIVA nebija deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības pedagoģijā, jo RPIVA nav to augstskolu vidū, kas minētas Ministru kabineta noteikumos par "doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām", pēc pārbaudēm augstskolā secinājis Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD).

Tādejādi secināts, ka augstskolai, nebija tiesību piešķirt doktora grādus. Par promocijas padomes izveidošanu un grādu piešķiršanu augstskolās atbild zinātņu prorektors.

Atklājoties šiem pārkāpumiem, RPIVA Senāts no amata atbrīvoja zinātņu prorektori Māru Marnauzu.

Starp astoņiem nelikumīgo doktora grāda ieguvējiem RPIVA ir arī Rīgas domes deputāte Baiba Brigmane (V), kura aizstāvējusi promocijas darbu "Pieaugušo pašpieredzes veidošanās mācīšanās procesā" un ieguvusi doktora grādu pieaugušo pedagoģijā. Tāpat grāda ieguvēju vidū ir arī Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Gunta Bāliņa, kura aizstāvēja promocijas darbu "Liepājas muzikāli dramatiskā teātra baleta pedagoģiskā un mākslinieciskā vērtība Latvijas kultūrā".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!