Foto: DELFI

Tieslietu ministrija (TM) ir saņēmusi iesniegumus no vairākām organizācijām, kuras piesaka savas tiesības īpašumu atgūšanai, intervijā atzinis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība).

Ministrs uzsvēra, ka Tieslietu ministrijai nav jānodarbojas ar ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu pirms nav pieņemti politiski lēmumi Saeimā un pie šādas nostājas Bordāns arī šobrīd paliekot.

"Šobrīd zināmas sekas, kopš ebreju īpašumu jautājums parādījās publiskajā telpā jau ir palikušas. Tieslietu ministrija ir saņēmusi iesniegumus no vairākām organizācijām, kuras piesaka savas tiesības īpašumu atgūšanai. Piemēram, esam saņēmuši iesniegumu no Daugavpils latviešu biedrības, kas savulaik uzbūvēja vietējo vienības namu. Kaut kādu apstākļu dēļ denacionalizācijas laikā viņi šo namu neatguva," klāstīja ministrs.

Tieslietu ministrija šos iesniegumus nodos politiķiem Saeimā un ar Bordānu šobrīd neviena organizācija par īpašumu atgūšanu nav lūgusi tikšanos.

"Es gribētu uzsvērt, ka denacionalizācijas termiņi vairākas reizes tika pagarināti un nevar Latvijā mūžīgi turpināties mērnieku laiki. Turklāt vēlēšanās atgūt īpašumus jau ir ne tikai ebrejiem, bet citām organizācijām. Ebreju īpašumu jautājums nevar būt par precedentu, jo denacionalizācija ir beigusies un es uzskatu, ka īpašumu atgūšanas jautājums nav vairs atverams. Taisnībai ir dažādas mērauklas. Izmantojot tikai vienu no tām, var nodarīt pāri citiem," uzsvēra Bordāns.

Jau ziņots, ka ebreju kopiena vēlas atgūt apmēram 270 īpašumu, kas pirms kara bijuši ebreju sabiedrisko organizāciju īpašumā un tapuši vai iegādāti par ziedojumiem.

Ebreju īpašumu jautājuma sakārtošana aktualizējās maija vidū, jo premjers saņēma vēstuli no Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes, kura aicināja atdot atpakaļ ebreju kopienai reliģisko un sabiedrisko organizāciju īpašumus, kas tai piederējuši pirms Otrā pasaules kara. Kad to nebija iespējams atrisināt valdībā, koalīcija vienojās, ka jautājums par ebreju kopienas īpašumu restitūciju ir jārisina politiski Saeimā.

Nacionālā apvienība politiski neatbalsta denacionalizācijas procesa pārskatīšanu par labu vienas etniskas kopienas interesēm un stingri iebilst pret iespējamo ebreju īpašumu  restitūciju, iepriekš apvienība norādīja paziņojumā presei.

Bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība) 20.jūnijā atkāpās no amata, pamatojot to ar atšķirīgu viedokli ar premjeru Valdi Dombrovski par īpašumu atpakaļatdošanu. Bērziņa vietā apstiprināja Bordānu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!