Foto: LETA

Saistībā ar notikumiem ap kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) Nacionālajai apvienībai (NA) vajadzētu atsaukt pašreizējo tieslietu ministru Jāni Bordānu, uzskata Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC).

Viņa skatījumā, tieslietu ministra amatā pašlaik atrodas nepareizais cilvēks un NA pienākums, ja tai rūp Latvijas pilsoņu likteņi, būtu atsaukt Bordānu no šī amata.

"Tikai divas dienas pēc Ministru kabineta lēmuma izdot Čalovski ASV Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ierosināja lietu "Čalovskis pret Latviju" un noteica aizliegumu izdot Čalovski ASV. Šī ir pirmā šāda rakstura lieta, pirmais pagaidu aizliegums ko Latvija ir saņēmusi no ECT. Un tas ir nopietns signāls Latvijai kā valstij, kurā tiek ignorētas Eiropas Cilvēktiesību konvencijas normas," norāda Elksniņš.

Simboliski, ka šie notikumi attīstās brīdī, kad Eiropas un ASV attiecības iespaido noklausīšanas un izsekošanas skandāls - Eiropas Savienības teritorijā tās ierēdņus ir noklausījušies tieši ASV dienesti, portālu "Delfi" par Elksniņa viedokli informēja SC.

"Esmu jau agrāk norādījis, ka Latvijā pastāv problēmas ar cilvēktiesību ievērošanu un mūsu tiesu sistēma bieži vien tās ignorē. Čalovska izdošanas jautājumā cilvēktiesības atteicās vērtēt gan Ģenerālprokuratūra, gan arī Augstākā tiesa. Savukārt Satversmes tiesa, neskatoties uz to, ka tā saņem nu jau doktora disertācijas cienīgus pieteikumus, aizvien biežāk izvairās no sarežģītajiem lēmumiem un nevēlas rosināt lietas," norāda deputāts.

MK lēmums neatbilst nedz juridiskiem kritērijiem, nedz arī elementārām cilvēka pamattiesību prasībām. Izdošanas līgums ar ASV kļuva par sava veida instrukciju, kas stāv pāri visam - Kriminālprocesa likumam, Latvijas Satversmei, Eiropas Cilvēktiesību konvencijai, uzsver deputāts.

"Patiesi apbrīnojama bija tieslietu ministra retorika pēdējās dienās. Tā varētu darīt kaunu jebkuram juristam un katram godprātīgam pilsonim. Bordāna kunga pērles  par to, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir apmaldījies trijās priedēs un ka Latvijas varas iestādes neko īpaši negaidīs no Eiropas Cilvēktiesību tiesas, vien ko vērtas. Ministru, kurš pirms savas politiskās karjeras bija advokāts un ilggadīgi pārstāvēja ASV uzņēmuma "Microsoft" intereses Latvijā, pēkšņi sāka uztraukt advokātu izmaksas, bet par pro bono praksi, kad advokāti sabiedrības interesēs strādā bez atlīdzības, viņš vienkārši aizmirsa," pauž Elskniņš.

"Domāju, ka vakardienas ECT aizliegums izdot Čalovski ir vairāk nekā pietiekams pamats NA tomēr sākt atbildīgi izturēties pret tiesiskumu valstī un pašiem atsaukt tieslietu ministru no amata," norāda Elksniņš.

Jau vēstīts, ka valdība šonedēļ nolēma izdot Čalovski ASV, bet ECT šo lēmumu ceturtdien apturēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!