Foto: F64

Lai samazinātu korupcijas riskus pēc tam, kad pārtraukuši darboties privātā komersanta fotoradari, Valsts policija pastiprināti pievērsīs uzmanību korupcijas apkarošanai.

"Ņemot vērā, ka ātruma kontrolē atgriezīsies cilvēciskais faktors, jo to kontrolēs paši policisti, Valsts policijas Iekšējās drošības birojam ir izstrādāts rīcības plāns, lai novērstu korupcijas palielināšanos likumsargu rindās. Uzsvars, tāpat kā līdz šim, tiks likts ne tikai uz kukuļņemšanu, bet arī uz kukuļdošanu," intervijā aģentūrai LETA teica Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Viņš pastāstīja, ka patlaban policijai ir aptuveni 100 rokas radari, kurus ievietos automašīnās, lai fiksētu ātruma pārkāpumu. "Rokas radari gan nav pēdējās paaudzes, taču ar tiem strādāsim līdz tam brīdim, kad nākamgad būs jaunās ātruma mērierīces," sacīja Ķuzis.

Lai arī policija pēdējās dienās strādā pastiprinātā režīmā, policija neplāno tā turpināt līdz brīdim, kad iegādāsies jaunās mērierīces, viņš atzina.

Tiem aptuveni 30% policistu, kas privātā komersanta fotoradaru darbības laikā bija nodarbināti citu funkciju pildīšanai, tagad būs jāatgriežas satiksmes drošības uzraudzībā. "Šie policisti līdz šim brauca uz izsaukumiem un nodrošināja reaģēšanas funkcijas, taču, viņiem atgriežoties satiksmes drošībā, nemazināsies policijas reaģēšanas spējas," mierināja VP priekšnieks.

Lai arī valdība nolēmusi konceptuāli atbalstīt naudas piešķiršanu jaunu ātruma mērierīču iegādei, Ķuzis domā, ka, ņemot vērā iepirkuma procedūras, policija ierīces saņems ne ātrāk kā rudenī.

Valsts policija nākamgad plāno nesen iegādātās 80 "Renault Laguna" automašīnas aprīkot ar radariem, kas būtu savietojami ar šajās automašīnās esošo video ieraksta sistēmu. Tāpat 46 transportlīdzekļiem nepieciešama uzstādīto radaru modernizācija, bet vēl 62 transportlīdzekļus plānots aprīkot ar radariem un videoierakstu sistēmu.

Jau ziņots, ka kopš 16.decembra privātā komersanta "V-Traffic" (iepriekš "Vitronic Baltica un partneri") fotoradari uz Latvijas ceļiem pārkāpumus vairs nefiksē.

Tikmēr policija ātruma ievērošanu turpina kontrolēt ar savām mērierīcēm un četriem savulaik iegādātiem fotoradariem.

"V-Traffic" un VP 12.oktobra vienošanās paredzēja, ka fotoradari atsāk darboties 13.oktobrī un darbojas līdz 31.decembrim, tomēr gan komersantam, gan policijai bija iespēja vienpusēji lauzt līgumu, otru pusi par to brīdinot desmit dienas iepriekš. Abas puses šo iespēju izmantoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!