Pēc "Kluba" vadības skarbajiem vārdiem par Latvijas hakeru profesionalitāti piektdien nepiederošas personas iekļuvušas "Kluba" serverī, un, neko nesabojājot, ieteikušas servera administratoram uzlabot tā drošību.
Serveris faktiski bijis bez aizsardzības un tajā iekļūt esot bijis ļoti viegli. Tālāk viņi mēģinājuši tikt ar ārkārtīgi vienkāršu paņēmienu, izmantojot vienādu lietotāja vārdu un paroli. Viens arī sakritis un viņi bez grūtībām nokopējuši vairāku lietotāju direktorijas ar tajās esošajiem dokumentiem, daļu datu bāzu ar algu sarakstiem un tamlīdzīgi.

Tomēr viņi uzsver, ka nav gribējuši neko iznīcināt vai nodarīt kaitējumu, vienkārši pārliecinājušies, ka "Klubs", kas Latvijas hakerus novērtējis ļoti zemu, savu serveri izveidojis vienkārši primitīvu. Pēc saviem "darbiem" viņi sazinājušies ar servera administratoru, kam ieteikuši parūpēties par sava servera aizsardzību.

"Kluba" redaktors Lato Lapsa sacīja, ka ir tikai divi varianti - vai nu kāds no Latvijas hakeriem ir izrādījies spēcīgāks nekā tie "ķēpauši", kas sākumā nodarbojās ar lapu uzlaušanu un uzlauza "Kluba lapu", vai arī nekas tāds nav noticis un BNS saņemtā informācija ir maldinājums.

Tomēr ir nopietns pamats ticēt, ka ielaušanās ir bijusi un BNS rīcībā esošās kopijas no uzlauztajiem folderiem neliek šaubīties par to autentiskumu.

Savukārt "Kluba" galvenais redaktors Ainārs Ērglis sacīja, ka negrasās vērsties policijā ar iesniegumu, tāpat kā izdevniecība "Santa" negrasās ieguldīt milzu naudu sistēmas aizsardzībā un kļūdas gadās katram sistēmas administratoram.

Tomēr viņš aicina datorspeciālistus beigt nodarboties ar šo "blēņošanos" un "veltīt savu laiku kaut kam auglīgākam un konstruktīvākam", jo pašreizējā situācija, kad sistemātiski tiek bojātas mājas lapas bojāšanas pēc, jau ir kļuvusi smieklīga.

"Pablēņojās - un nu pietiks," pauda Ērglis.

Viņš arī norādīja, ka pēc šī gadījuma sistēmas administratori ir strādājuši pie kļūdu novēršanas, tomēr, ja kāds, atšķirībā no šiem "apmeklētājiem", veiktu kādas ļaunprātīgas darbības, izdevniecības darbiniekiem ir pietiekami plaši sakari, tostarp pietiekami talantīgu datorspeciālistu vidū.

"Mēs nevērsīsimies policijā, jo mums tas nebūs nepieciešams. Kriminālvajāšana ir tikai viena no iespējām," teica Ērglis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!