Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien atbalstīja priekšlikumu, ka personas pēc ieceļošanas Latvijā varēs brīvprātīgi veikt Covid-19 testu. Tādējādi jau ceturtdien, 2. decembrī, ierodoties Latvijā ar lidmašīnu visi ieceļotāji lidostā brīvprātīgi varēs veikt Covid-19 testu.

Otrdien valdībā izvērtās plašas diskusijas par Veselības ministrijas rosinātajiem grozījumiem rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ar kuriem bija paredzēts noteikt, ka sākot jau ar ceturtdienu, 2. decembri, ieceļotājiem Latvijā būtu jāveic Covid-19 tests. Tomēr ministri vienojās pagaidām noteikt, ka ieceļotāji var testēties brīvprātīgi.

Grozījumu nepieciešamība tika pamatota ar faktu, ka pēdējo dienu laikā pasaulē un arī Eiropas valstīs pakāpeniski izplatās jaunais SARS-CoV-2 vīrusa paveids omikrons.

Lai iespēju robežās mazinātu šī vīrusa ievešanu Latvijas teritorijā, tika rosināts testēt personas, kas iebrauc Latvijas teritorijā (tostarp ar vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem).

Valdības sēdē veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka nu jau jaunais Covid-19 paveids omikrons sasniedzis Eiropas kontinentu vairākos punktos, tāpēc "mūsu uzdevums ir būt uzmanīgiem ne tikai par šīm valstīm no kurām sākotnēji ievests, bet uzmanīt visu ienākošo [iebraucēju] plūsmu".

Viņš uzsvēra, ka jācenšas kontrolēt šī situācija, lai "pasargātu Latviju maksimāli ilgi no šī paveida".

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs uzsvēra, ka pēc iebraukšanas no ārvalstīm konstatētos pozitīvos gadījumus nosūta uz sekvenēšanu. Savukārt jautājums vai šie cilvēki ievēro vai neievēro karantīnu, ir kontrolējošo dienestu jautājums, viņš piebilda.

Premjera pienākumu izpildītājs, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pauda bažas, ka šāda prasība varētu negatīvi ietekmēt Latvijas transporta un tranzīta nozari, jo prasība par Covid-19 testu varētu stimulēt iedzīvotājus ceļot no kaimiņvalstu lidostām, kur šāds tests netiks prasīts. Viņš norādīja, ka ceļotāju plūsma varētu notikt pa sauszemi ar savu privāto auto, tādējādi padarot neiespējamu jaunā Covid-19 paveida kontroli.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pievienojās Reira sacītajam, papildinot, ka šādā gadījumā cietīs tie, kas veic pārvadājumus uz Latviju, jo pasažieru plūsmas tiks novirzītas uz kaimiņvalstīm. Linkaits arī uzsvēra, ka prasība par testu neatbilst Eiropas Komisijas prasībām, kā arī šī prasība nav samērīga un par to vēl nepieciešams diskutēt.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sacīja, ka prasība ieceļotājiem veikt testu būtībā mudinās zaudēt priekšrocības, kas saistītas ar lidostu "Rīga", tāpēc šāda lēmuma rezultātā būtu nepieciešams Ekonomikas ministrijas vērtējums par to, cik valstij izmaksātu slēgt lidostu.

Bordāna ieskatā, vēl nepieciešamas padziļinātākas diskusijas par prasību ieceļotajiem veikt testus. Viņš pauda pārliecību, ka pirms lemšanas valdībā šis jautājums būtu jāvērtē Operatīvajā vadības grupā, kas sniegtu "cietus argumentus", kāpēc nepieciešama testēšana pirms ieceļošanas Latvijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) uzsvēra, ka priekšlikums nenozīmē "klapēt ciet lidostu", jo tā turpinās funkcionēt tāpat kā līdz šim ar vienu atšķirību, proti, ieceļotājam būs jāuzrāda papīrs ar negatīvu Covid-19 testu.

Tāpat Plešs uzsvēra, ka testa prasība ieceļotājiem neapturēs nacionālās aviokompānijas "airBaltic" darbību. "Mēs rīkojamies savlaicīgi, jo ir pietiekami daudz nezināmo par jauno Covid-19 paveidu, lai gan ir skaidrs, ka garāk vai vēlāk sasniegs Latviju. Lieka piesardzība ar ieceļotāju testēšanu nenāks par sliktu, jo uz īsu laiku nodrošināsim saprātīgu kontroli," secināja Plešs.

Pēc diskusijām ministri vienojās, ka ieceļotājiem Covid-19 tests būs jāveic brīvprātīgi, ierodoties Latvijā, piemēram, lidostā, nevis pirms iekāpšanas lidmašīnā.

Jau vēstīts, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs ziņo par jauna SARS-CoV-2 vīrusa varianta atklāšanu (B.1.1.529). Šim variantam ir liels skaits mutāciju, no kurām dažas izraisa bažas, informē Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Savukārt Latvijas valdība pagājušajā nedēļā lēma aizliegt ceļojumus uz un no Dienvidāfrikas Republikas, Lesoto, Botsvānas, Zimbabves, Mozambikas, Namībijas, Esvatīni (Svazilendas) un Malāvijas, lai ierobežotu šajās valstīs identificētā jaunā SARS CoV-2 vīrusa paveida B.1.1.529 izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!