Latvijai pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) laikā no 2004. līdz 2006.gadam no ES zivsaimniecības fonda būs pieejami 21,57 miljoni eiro, kas paredzēti kā atbalsts izmaiņām zivsaimniecībā, seminārā "Vairāk līdzekļu Latvijas attīstībai. ES struktūrfondi un to piedāvātās iespējas" sacīja Valsts zivsaimniecības pārvaldes priekšnieks Normunds Riekstiņš.
Kopumā pēc Latvijas iestājas ES zivsaimniecības attīstībai varētu tikt īstenoti projekti 38,031 miljona eiro vērtībā, tostarp valsts nepieciešamais finansējums šo projektu īstenošanai sasniedz 6,961 miljonu eiro, savukārt projekta īstenotāju nepieciešamais ieguldījums būtu aptuveni 9,499 miljoni eiro.

Viņš pastāstīja, ka kopumā atbalstam zivsaimniecībai paredzēti deviņi dažādi pasākumi. Zivsaimniecības fonda atbalsts šo pasākumu īstenošanā svārstās no 35% līdz 80% no projektu kopējās vērtības, savukārt valsts atbalsts nepieciešams no 5% līdz 25% no pasākumu īstenošanai nepieciešamajiem līdzekļiem. Tāpat ir daži pasākumi, kuru īstenošanai nav nepieciešams projekta īstenotāja līdzekļu ieguldījums.

Zvejas intensitātes sabalansēšanai paredzēts īstenot projektus 8,23 miljonu eiro vērtībā veco kuģu norakstīšanai un sagriešanai metāllūžņos. No ES zivsaimniecības fonda šim pasākumam būtu pieejami 80%, savukārt valsts līdzfinansējums būtu 20%.

Flotes atjaunošanai un zvejas kuģu modernizēšanai kopumā paredzēts īstenot projektus 8,14 miljonu eiro vērtībā. Šajos projektos lielākā finansējuma daļa - 60% - jāuzņemas projekta īstenotājam, ES zivsaimniecības fonda līdzfinansējums šajā pasākumā paredzēts 35% apjomā, savukārt valsts līdzfinansējums 5% apjomā no projekta summas.

Zvejas un akvakultūras produktu apstrādes un mārketinga uzlabošanas pasākumu ietvaros paredzēts īstenot projektus 9,61 miljona eiro vērtībā apstrādes procesu modernizēšanai. ES zivsaimniecības fonda līdzfinansējums šajos projektos ir 35%, valsts finansējums sasniedz 25% no projektu kopējās vērtības, savukārt projekta īstenotājam ir jāsedz 40% no projekta kopējās vērtības.

Savukārt akvakultūras attīstībai paredzams īstenot projektus 1,92 miljonu eiro vērtībā zivju audzēšanas procesa modernizēšanai. Arī šajos projektos zivsaimniecības fonda līdzfinansējums ir 35%, valsts finansējums sasniedz 25% no projektu kopējās vērtības, savukārt projekta īstenotājam ir jāsedz 40% no projekta kopējās vērtības.

Zvejas ostu aprīkojuma pasākumiem paredzēts īstenot projektus 5,03 miljonu eiro vērtībā. Projekti šajā zivsaimniecības attīstības pasākumā paredz zivju izkraušanas vietu būvniecību. ES zivsaimniecības fonda līdzfinansējums šajos projektos ir 80%, savukārt valsts finansējums ir 20%, taču šo projektu īstenotājiem ir jābūt pašvaldībām.

Vēl zivsaimniecības fonds paredz 80% līdzfinansējumu neliela apjoma zvejas un sociālekonomiskajiem pasākumiem, jaunu noieta tirgu apgūšanai un veicināšanai, kā arī atbalstam tirgus dalībniekiem un ražotāju organizācijām. Šo pasākumu ietvaros īstenojamo projektu summa sasniedz 5,1 miljonu eiro.

Tostarp finanšu ministrs Valdis Dombrovskis seminārā uzsvēra, ka visu Eiropas Savienības strukturālo fondu līdzekļi Latvijai būs pieejami tikai pēc iestāšanās ES, turklāt tas, "cik daudz no Eiropas Savienības līdzekļiem Latvija paņems, ir mūsu pašu rokās".

Eiropas Savienības zivsaimniecības fonds izveidots, lai veicinātu Eiropas Savienības kopējās zivsaimniecības politikas mērķu sasniegšanu, atbalstītu nozares pārkārtošanu un stiprinātu Eiropas Savienības ekonomisko un sociālo vienotību. Zivsaimniecības fonds īpaši atbalsta piekrastes rajonu attīstību, kuros zvejniecība ir galvenā ekonomiskās aktivitātes sastāvdaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!