Foto: DELFI
Ar sabiedrības aktīvu iesaisti Valsts vides dienestam (VVD) izdevies operatīvi noskaidrot iespējamos maluzvejniekus, kas ar durkli nelikumīgi ieguva piecas lašveidīgās zivis, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Reaģējot uz "Facebook" publiskoto video, kur redzams kā persona lašveidīgo ieguves lieguma laikā, kad laši un taimiņi dodas nārstot, ar žebērkli dur lašus, Valsts vides dienests (VVD) nekavējoties veicis pārbaudi. Tās laikā, operatīvi veicot lietas apstākļu noskaidrošanu, izdevies identificēt iespējamās vainīgās personas. Tā kā konkrētajā gadījumā noziedzīgā nodarījuma rezultātā zivju resursiem nodarīts būtisks kaitējums, VVD vērsies Valsts policijā ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu.

VVD izsaka pateicību iedzīvotājiem, kas aktīvi iesaistījās un sniedza viņu rīcībā esošo informāciju, ļaujot vides inspektoriem īsā laikā noskaidrot iespējamās vainīgās personas.

VVD vērš uzmanību, ka par katru nelikumīgi noķertu lasi vai taimiņu pārkāpējam ir jāsedz arī zivju resursiem nodarītie zaudējumi. Par vienu nelikumīgi noķertu lasi vai taimiņu zivju resursiem nodarītie zaudējumi noteikti 715 eiro apmērā – ja lasis vai taimiņš iegūts, makšķerējot jūrā un iekšējos ūdeņos, kā arī veicot nelikumīgu zveju ar rūpnieciskās zvejas rīkiem iekšējos ūdeņos, bet 429 eiro – ja lasis vai taimiņš iegūts rūpnieciskajā zvejā jūrā.

Facebook video redzams, ka iekšējos ūdeņos nelikumīgi iegūtas 5 lašveidīgās zivis, kas uzskatāms par būtisku zivju resursiem nodarīto kaitējumu (pārsniedz piecas minimālās mēnešalgas).

Krimināllikumā noteiktā atbildība par būtiska kaitējuma nodarīšanu zivju resursiem paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz 2 gadiem (3 gadiem, ja pārkāpums izdarīts grupā vai īpaši aizsargājamā dabas teritorijā) vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!