Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien pēc parlamentārieša Andreja Judina (V/Par!) iesnieguma ierosināja lietu, lai vērtētu iespējamus ētikas pārkāpumus deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) rīcībā, "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas mājaslapā publicējot, pēc Judina domām, nepatiesu informāciju.

Šo lietu plānots skatīt komisijas sēdē oktobrī, uz sanāksmi aicinot abus politiķus.

Judins iesniegumā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai norādīja, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas mājaslapā publicēta šāda informācija: "Uzklausot Imanta Liepiņa ziņojumu par žurnālā "Ir" publicēto sarunu fragmentos paustās informācijas atbilstību faktiem, secināms, ka vairāk nekā 75% gadījumu minētā informācija nav apstiprinājusies ar faktiem."

Tomēr Judins uzsver, ka šī informācija neatbilst patiesībai, jo komisijas sēdē nekādi komisijas secinājumi pēc Liepiņa prezentācijas netika izdarīti.

"Šādi secinājumi arī nevarētu tikt izdarīti, jo Liepiņa ziņojums bija veltīts pēc sarunām notikušo notikumu gaitas apskatam, nevis publicētā satura atbilstībai realitātei. Ir skaidrs, ka turpmāko notikumu gaita nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt sarunās izskanējušo nodomu esamību sarunu brīdī," uzsvēra Judins.

Deputāts akcentēja, ka Sudraba kā parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja ir atbildīga par komisijas darba organizēšanu un komisijas vārdā pausto informāciju. Tomēr pašlaik komisijas interneta vietne "maldina sabiedrību par izmeklēšanas komisijas sēdēs izdarītajiem secinājumiem un darbu kopumā", uzskata Judins.

Iepriekš arī komisijas deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) publiski pauda viedokli, ka "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanās oficiālajā mājaslapā notikusi sabiedrības maldināšana par komisijas darbu un viņa viedokli.

Judins un vēl vairāki "Vienotības" frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība Par!", iepriekš vērsās Ētikas komisijā, mudinot vērtēt Sudrabas kļūšanu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju. Toreiz deputāti norādīja, ka šis gadījums jāizvērtē, jo Sudraba tika minēta tā dēvētajās "oligarhu sarunās" saistībā ar "iespējamu trešās valsts prettiesisku ietekmi uz Latvijas politisko procesu". Ētikas komisijas vairākums toreiz nesaskatīja ētikas pārkāpumu Sudrabas kļūšanā par komisijas vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!