Foto: F64

Pēc eiroparlamentārietes Sandras Kalnietes paziņojuma par izstāšanos no "Vienotības" valdes aptaujātie partijas biedri atturīgi vērtēja iespēju, ka "Vienotība" varētu šķelties un tiktu veidots jauns politiskais spēks.

"Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sarunā pieļāva, ka īstais iemesls Kalnietes vēlmei pamest partijas valdi varētu būt iespējama jauna politiskā spēka veidošana, uzrunājot Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesnesi Egilu Levitu, kurš vasaras sākumā kandidēja uz Valsts prezidenta amatu. Āboltiņa izteica minējumu, ka Kalnietei varētu pievienoties arī deputāte Ilze Viņķele.

Kalnietes nosauktos iemeslus, ka partijas valdi viņa pamet aktīvā darba Eiropas Parlamentā dēļ, tostarp nespējot apmeklēt "Vienotības" valdes sēdes pirmdienās, Āboltiņa nodēvēja par "pievilktiem aiz matiem".

Savukārt Viņķele partijas vadītājas teikto dēvēja par nepatiesību. Viņa aicināja Āboltiņu nodarboties ar saviem tiešajiem pienākumiem un rūpēties par partiju, nevis tiražēt baumas. Āboltiņas pieļāvumu, ka Kalniete kopā ar Viņķeli varētu pamest "Vienotību" un veidot jaunu politisko spēku kopā ar Levitu, politiķe noraidīja, vēršot uzmanību uz to, ka Levitam līdz 2017.gadam ir darbs ES tiesā.

Deputāte norādīja, ka nespekulēs attiecībā uz Kalnietes lēmumu pamest "Vienotības" valdi, jo pati eiroparlamentāriete jau ir nosaukusi savas rīcības iemeslus. Viņķele sacīja, ka partijas valde nevēlējās mainīt sēžu laiku no pirmdienas no ceturtdienu, kad Kalniete būtu varējusi tās apmeklēt. "Atmosfēra organizācijā šobrīd nav no veselīgākajām, un arī Sandrai droši vien bija jautājums, kādēļ mēs kaut ko darām kopā," viņa pauda.

Viņķele arī atzina, ka Āboltiņa pēdējo nedēļu laikā ir "aktivizējusies" un bieži redzama dažādos medijos. "Cilvēks strādā, kamēr pārējie tur zemāku profilu," viņa teica. Politiķe arī vērsa uzmanību uz "savādo situāciju", ka tiek runāts par jauniem premjera amata kandidātiem, kamēr esošā valdības vadītāja vēl strādā.

Uz jautājumu, vai rudenī Latvijā varētu būt jauna valdība, Viņķele, norādot uz Āboltiņas pausto medijos, atbildēja, ka "sekosim līdzi reklāmām".

Deputāte Lolita Čigāne, komentējot iespējamu jauna politiskā spēka veidošanu, sacīja, ka pati nav no šādas kustības organizatoriem. "Tomēr dzīvē tāpat kā politikā viss ir iespējams. Pie noteiktiem apstākļiem visādas kustības [partijā] varētu notikt," viņa teica.

"Vienotības" valdes loceklis un Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs arī atzina, ka partijā pastāv viedokļu dažādība, bet "neesot pamata runām par partijas šķelšanos".

Partijas valdes loceklis, kurš izteica vēlmi, lai netiktu minēts viņa vārds, atbildot uz jautājumu par situāciju partijā, atzina, ka tā atrodas krustcelēs. "Cilvēki domā, ko darīt tālāk, kurp doties un kāda ir situācija," viņš teica, uzsverot, ka viedokļi partijā pamatīgi atšķiras. Vienlaikus viņš izteica cerību, ka "Vienotība" kā pieredzējusi partija spēs pārvarēt grūtības.

Savukārt Eiropas Parlamenta deputāta Arta Pabrika skatījumā baumas par to, ka "Vienotības" iekšienē ir nesaskaņas, nav nekas jauns. Viņš izteica nožēlu par Kalnietes aiziešanu no partijas valdes, norādot, ka tas nenāks par labu partijai, turklāt mūsdienās var piedalīties sēdēs un pieņemt lēmumus, fiziski tajās neatrodoties, izmantojot tehnoloģijas, piemēram, "Skype".

"Jautājums ir nevis par iespējām, bet vēlmi izmantot vai neizmantot potenciālā cilvēka viedokli, kas ir valdē," pauda deputāts, piebilstot, ka "Vienotība" ir "pietiekami veca partija", pie tam vadošā, tādēļ izjūt dubultu sabiedrības spiedienu.

Pēc politiķa domām, šobrīd ir pāragri spriest par to, vai kādi partijas biedri varētu pamest "Vienotību" un veidot jaunu politisko spēku. Viņš arī minēja, ka "Vienotība" nav sadalīta opozīcijā un pozīcijā, bet partijā ir dažādi viedokļi.

Runājot par iespējamu esošās valdības krišanu un jaunu Ministru kabinetu, kuru vadītu Āboltiņa, Pabriks sacīja, ka neviena valdība nav mūžīga, tomēr, kamēr tās vadītājs ir rīcībspējīgs, viņam ir jāļauj strādāt. Deputāts arī aicināja savus partijas biedrus ļaut Straujumai vadīt valdību un publiski neapspriest citus kandidātus uz šo amatu.

Kalnietes vietā "Vienotības" valdē stāsies Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens, sacīja Āboltiņa.

Laikraksts "Latvijas Avīze" piektdien vēsta, ka Kalniete uzrakstījusi iesniegumu "Vienotības" valdei ar lūgumu atbrīvot viņu no darba partijas valdē. Pirmdien, 3.augustā to izskatīs valdes sēdē un, visticamāk, kā sacīja pati Kalniete, viņas lūgums tiks apmierināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!