Foto: LETA
Lauris Ērenpreiss tiesā uzvarējis pašvaldības uzņēmumu "Rīgas namu pārvaldnieku" (RNP) par nepamatotiem ūdens rēķiniem, taču kopā ar citiem dzīvokļu īpašniekiem ir spiests apmaksāt apsaimniekotāja nolīgtos juristus, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Daudzdzīvokļu namos ūdenim ir viens kopīgais skaitītājs, kas pieder pašvaldības uzņēmumam "Rīgas ūdens". Tas uzskaita mājas kopējo ūdens patēriņu. Dzīvokļos ir atsevišķi skaitītāji, kas fiksē mājsaimniecībā iztērēto. Gandrīz katrā mājā lielais skaitītājs saskaita vairāk, nekā atsevišķi dzīvokļos. Atšķirības var sasniegt 20 un vairāk procentus. Iemesli ir ūdens zagšana un neprecīzi skaitītāji dzīvokļos. Lielākais namu apsaimniekotājs galvaspilsētā ir RNP. Tā aprūpē ir četri tūkstoši divsimt daudzdzīvokļu namu.

Uzņēmumā skaidro, ka problēma ar ūdens zudumiem nav atrisināma. Zādzības var izskaust ar modernākiem skaitītājiem, taču nolietoto, netīro cauruļu nomaiņai naudas nav. Tieši tās esot pie vainas rēķinu nesakritībai.

RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis raidījumam norādīja: "Lielākajā daļā dzīvojamo māju ūdens apgādes sistēmas ir nolietojušās, savs kalpošanas laiks viņām ir beidzies, un ūdens sistēmā ir izveidojušās nogulsnes. Un tās ir ne tikai uz cauruļvadiem, bet arī uz skaitītājiem."

Neesot citas iespējas, kā starpību starp individuālajiem skaitītājiem un mājas kopējo sadalīt starp visiem dzīvokļu īpašniekiem. Tomēr, kā skaidro "Nekā personīga", šis ir juridiski slidens risinājums.

Daudzi tiesību eksperti uzskata, ka nevar likt cilvēkam maksāt par preci vai pakalpojumu, kas nav saņemts. Līdz ar to, iespējams, šādi noteikumi ir pretrunā ar Satversmi.

Rēķinus par nepatērētu ūdeni nevēlas maksāt arī Ērenpreiss. Viņš Eduarda Smiļģa ielā dzīvo desmit gadus un visu šo laiku strīdas ar apsaimniekotāju. Klientu neapmierina, ka viņam jāmaksā par pakalpojumu, ko nav saņēmis. Apsaimniekotājs uz lūgumiem novērst ievērojamos zudumus nav reaģējis. Turpinājis sūtīt rēķinus par nesaņemto pakalpojumu.

2015. gadā tiesa nosprieda, ka Ērenpreisam ir taisnība. Spriedums liek RNP veikt pārrēķinus un dzēst parādus, kā arī apmaksāt Ērenpreisa tiesāšanās izdevumus. Tikai pēc tiesu izpildītāja iesaistīšanas PNP daļu parāda pārrēķinājis.

Liels bija Ērenpreisa pārsteigums, kad viņš saņēma informāciju par apsaimniekošanas izdevumu izlietojumu 2014. gadā. Izrādās, ka RNP savus tiesāšanās izdevumus zaudētajā tiesvedībā ar klientiem liek viņiem pašiem apmaksāt.

"Tajā gadījumā, ja māja mums nebūtu devusi pilnvarojumu veikt parādu piedziņas darbības vai jebkāda cita veida tiesvedības ar kādu no kopīpašniekiem, tad arī kopīpašniekiem šādi izdevumi nebūtu," situāciju skaidroja Lecis.

Likums paredz, ka dzīvokļu īpašnieki var izvēlēties slēgt līgumus tieši ar "Rīgas ūdeni". Taču tad par to jāvienojas visiem nama iedzīvotājiem un tas ir dārgāk. Šādu iespēju līdz šim neviens nav izmantojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!