Foto: LETA

Par spīti dažu vietējo pašvaldību bažām, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotās konsultācija novados bijušas tikai formālas, ministrija ir pārskatījusi savu administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu un nolēmusi to paplašināt, līdz šim piedāvāto 35 pašvaldību skaitu palielinot līdz 36, pirmdien preses konferencē pavēstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

"Nelielas korekcijas ir," lakoniski raksturoja ministrs. Tas nozīmē, ka tiks veidots vēl viens jauns novads Pierīgas reģionā, taču ministrs vēl neatklāja, kur tas būs. Uz jautājumu, vai tas skar Ikšķili, kurai ir ļoti lielas pretenzijas pret ministrijas piedāvāto, ministra Pūces atbilde bija noliedzoša.

Ministrs arī piebilda, ka netiks pieļautas nekādas izmaiņas kritērijos, tajā skaitā par minimālo iedzīvotāju skaitu jaunveidojamos novados.

Izmaiņas veiktas, ministrijai vēlreiz un detalizētāk novērtējot iedzīvotāju skaita dinamiku, iedzīvotāju pārvietošanās un publisko pakalpojumu lietošanas paradumus. Pūce arī atgādināja, ka jau kopš procesa sākuma ministrija ir solījusi būt atvērta ierosinājumiem un izmaiņām, ja vien tās ir datos balstītas.

Konceptuālais ziņojums, kas tapis pēc ministra un ministrijas darbinieku konsultācijām novados, vēl ir tapšanas stadijā, un plānots, ka vairāk detaļu par izmaiņām sākotnējā piedāvājumā VARAM sabiedrībai atklās otrdien.

VARAM konceptuālais ziņojums pirms apstiprināšanas valdībā vēl tiks saskaņots ar dažādām institūcijam, tajā skaitā ar Latvijas Pašvaldību savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!