Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Otrdien Ministru kabinets diskutēja par Operatīvās vadības grupas priekšlikumiem dzīvei pēc mājsēdes, pamatā piedāvājot paplašināt tā dēvēto "zaļo režīmu" jeb pasākumus un pakalpojumus, kas būtu pieejami pret Covid-19 vakcinētajiem vai šo slimību pārslimojušajiem. Vienlaikus piedāvāts saglabāt atsevišķus ierobežojumus visiem iedzīvotājiem, ar kuriem iecerēts mazināt pulcēšanās iespējas.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) jau iepriekš atzina, ka no 15. novembra, kad beigsies teju četras nedēļas ilgusī mājsēde, dzīve pret Covid-19 nevakcinētajiem būs vēl grūtāka. Viņš atzina, ka pēc mājsēdes dzīve atgriezīsies epidemioloģiski drošajā režīmā, kad pakalpojumi būs pieejami personām ar Covid-19 sertifikātu.

"15. novembrī atgriezīsimies pie "zaļā režīma", kad skolas atsāks mācības klātienē un patlaban pilnībā slēgtās nozares atsāks darbu, pamatā jau vakcinētajiem. Bet no 15. novembra pret Covid-19 nevakcinētajiem ierobežojumi būs pat lielāki. Pēc 15. novembra nevakcinētajiem nekas nekļūs vieglāk," uzsvēra Kariņš.

Otrdien ministri uzklausīja Operatīvās vadības grupas priekšlikumus dzīvei pēc mājsēdes, bet konkrēti noteikumu projekti tiks sagatavoti vēlāk.

Iepirkšanās pamatā ar Covid-19 sertifikātu

Operatīvā vadības grupa piedāvā no 15. novembra tirdzniecību organizēt tikai epidemioloģiski drošajā vidē jeb "zaļajā režīmā", tādējādi doties iepirkties varēs tikai ar Covid-19 sertifikātu. Tiesa, personas bez Covid-19 sertifikāta varēs iegādāties pirmās nepieciešamības preces veikalos ar atsevišķu ieeju, piemēram, pārtikas un higiēnas preču veikalos, medicīnas preču tirdzniecības vietās, aptiekās, optikas preču veikalos, degvielas uzpildes stacijās, dzīvnieku barības veikalos un preses tirdzniecības vietās.

Klātienē varēs strādāt tikai ar Covid-19 sertifikātu

Operatīvā vadības grupa arī rosina darbu klātienē veikt tikai vakcinētām un pārslimojušām personām, uzrādot Covi-19 sertifikātu. Vienlaikus iedzīvotāji tiks aicināti maksimāli turpināt attālināto darbu, lietot sejas maskas un nepulcēties. Rosināts arī pakāpeniski ieviests skrīningu ar paštestiem darba vietās, piemēram, vakcinētām personām gan izglītības sektorā, gan publiskā sektora augsta riska jomām.

Pakalpojumi un pasākumi tikai "zaļajā režīmā"

Tāpat rosināts pēc mājsēdes visus pakalpojumus un pasākumus organizēt tikai epidemioloģiski drošajā vidē jeb "zaļajā režīmā". Tādējādi kultūras pasākumus un dievkalpojumus klātienē varētu apmeklēt ar Covid-19 sertifikātu. Vienlaikus no 15. novembra pakalpojumus vakcinētām personām varēs sniegt tikai vakcinēti pakalpojumu sniedzēji. Šī prasība neattieksies uz tiem pakalpojumiem, kas tiek sniegti epidemioloģiski nedrošajā vidē, lai nodrošinātu cilvēku pamattiesības, piemēram, pastā, sabiedriskajā transportā, bankās, dokumentu fotogrāfijas iegūšanai, remontdarbiem, izmitināšanā, ēdināšanā līdzņemšanai.

Virkne ierobežojumu nemainīsies

Tāpat Operatīvā vadības grupa rosina saglabāt drošības pasākumus, kas bija spēkā pirms mājsēdes. Attiecīgi rosināts saglabāt pulcēšanās ierobežojumus - iekštelpās 10 cilvēki, bet ārā – 20. Tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas arī turpmāk varētu strādāt no pulksten 6 līdz pulksten 21.

Tāpat spēkā saglabātos prasība, ka brīvdienās un svētku dienās nestrādātu tirdzniecības centri, būtu aizliegta izklaide un atrakcijas iekštelpās. Pakalpojumu sniegšanai būtu jānodrošina 15 kvadrātmetri uz cilvēku, bet tirdzniecībā "sarkanajā" jeb epidemioloģiski nedrošajā režīmā – 25 kvadrātmetri.

Ēdināšanā pie viena galdiņa varētu atrasties četras personas, starp galdiņiem nodrošinot trīs metru distanci. Maksimālais cilvēku skaits pasākumos būtu 1000. Bērni "zaļā režīma" pasākumos un pakalpojumos varētu piedalīties ar pieaugušajiem, tiesa tiem bērniem, kas ir vecāki par 12 gadiem, būs nepieciešams tests vai Covid-19 sertifikāts.

Savukārt izglītības process tiktu organizēts tikai klašu "burbuļa" ietvarā, kā arī rotācijas veidā organizējot attālinātās mācības. Interešu izglītība varētu notikt skolā klasēs, individuāli vai ārā līdz 20 bērniem. Vakcinētiem bērniem interešu izglītība un profesionālā ievirze varētu notikt arī telpās.

Pēc mājsēdes izglītības jomā tiktu turpināta visu audzēkņu, tostarp, pret Covid-19 vakcinēto testēšana divas reizes nedēļā. Tāpat izglītības iestādēs būs pastiprināti jākontrolē drošības prasības. Spēkā arī saglabātos prasība par augstāko izglītību, pieaugušo izglītību, amatieru kolektīvu, sporta klubu un amatieru treniņu veikšanu tikai "zaļajā režīmā".

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai un slimnīcu atslogošanai Latvijā no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviesti stingrāki epidemioloģiskās drošības pasākumi jeb mājsēde.

Mājsēdes laikā no pulksten 20 līdz pulksten 5 tiks ieviesta komandantstunda, skolēnu brīvlaiks ir pagarināts līdz oktobra beigām, šajā laikā nevar sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, kā arī klātienē nevar saņemt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!