Apmēram pēc mēneša darbību varētu uzsākt Eiropas lietu birojs (ELB), kas izstrādās Latvijas stratēģiju Eiropas Savienības (ES) politikā un noteiks valsts prioritārās jomas kopējā ES politikā.
Premjerministra Einara Repšes ārštata padomniece ES lietās Elīna Melngaile pastāstīja, ka galvenie biroja uzdevumi būs priekšlikumu izstrādāšana ES politikā, Latvijas un ES politikas sagatavošana un koordinācija, Latvijas prioritāro jomu ES politiku vidū noteikšana, attīstība un perspektīvu analīze, kā arī premjera informēšana un "padomu sniegšana, kā labāk darboties".

Melngaile pavēstīja, ka pagaidām vēl notiek sarunas par biroja izveidi, un vēl nav arī zināms, cik liels būs biroja finansējums un kas to finansēs. Taču plānots, ka birojs būs premjera pakļautībā un darbosies pie Valsts kancelejas, norādīja premjera padomniece. Vēl īsti nav zināms arī biroja precīzais nosaukums - vai tas būs Eiropas lietu birojs vai arī Eiropas lietu sekretariāts.

Melngaile pauda, ka paralēli birojam "ciešā sadarbībā" turpinās darboties arī Eiropas integrācijas birojs (EIB), taču viņa pieļāva domu, ka nākotnē abi biroji varētu apvienoties.

Lai gan ideja par biroja izveidi vēl atrodas sarunu un izstrādes procesā, mērķis ir izveidot "efektīvu, ātri reaģējošu ELB", sacīja Melngaile.

Plānots, ka sākotnēji birojā strādās divi vai trīs cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!