Foto: LETA

Nedēļu pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi vēstuli Rīgas domei, prasot sniegt paskaidrojumus par to, kā tiek veikta SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" darbības uzraudzība un kontrole atbilstoši tam deleģētajiem uzdevumiem, tajā skaitā atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Nedēļas laikā, līdz 28. augustam, domei ministrija jāinformē arī par uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" īstenotajiem sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumiem, lai sekmētu sabiedrības izpratni par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem un aktualitātēm.

"Ministrijā saņemtā informācija rada bažas, ka šāda SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" rīcība var novest pie atkārtotiem atkritumu krīzes riskiem galvaspilsētā. Šāda bezatbildība nav pieļaujama un tāpēc ministrija sagaida detalizētu Rīgas domes skaidrojumu par uzņēmuma darbību atkritumu apsaimniekošanas jomā," norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

VARAM paziņojumā presei informē, ka ministrs saņēmis vairākas iedzīvotāju sūdzības, tajā skaitā bijušā domes deputāta Andra Bačkura vēstuli, kur tiek vērsta uzmanība uz uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" rīcību, aizmetinot atkritumu stāvvadus un par to neinformējot atkritumu radītājus, kā arī nenodrošinot iedzīvotājus ar atkritumu savākšanas konteineriem, kas ir pretrunā ar domes pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem.

Saņemtajā vēstulē norādīts, ka 2019. gada 29. novembrī tika pieņemti Rīgas domes saistošo noteikumu grozījumi "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā", kur noteikts, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās apsaimniekotājs sadarbībā ar dzīvokļu īpašniekiem par saviem līdzekļiem līdz 2021. gada 1. janvārim slēdz atkritumu stāvvadus, nodrošinot arī atkritumu konteineru uzstādīšanu. Vēstulē ministrijai norādīts, ka vairākās Rīgas apkaimēs atkritumu stāvvadi ir aizmetināti, taču pienācīga atkritumu savākšana, tostarp konteineru izvietošana un šķirošanas iespējas nav nodrošinātas.

Cita starpā pašvaldībā noteikts, ka, ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekotājs un dzīvokļa īpašnieki nespēj patstāvīgi rast risinājumu atkritumu savākšanas konteineru uzstādīšanas vietas nodrošināšanai, personām ir tiesības vērsties Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā, lūdzot rast risinājumu attiecīgajai situācijai. Atkritumu apsaimniekotājs nav atbildīgs par atkritumu konteineru uzstādīšanas vietu, vēsta VARAM.

Ministrija norāda, ka Atkritumu apsaimniekošanas likums noteic pašvaldības kompetenci attiecībā uz atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu. Pašvaldība izdod saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā, nosakot prasības arī atkritumu savākšanai, minimālajam sadzīves atkritumu savākšanas biežumam, apjomam un kārtību, kādā veicami maksājumi par šo atkritumu apsaimniekošanu.

Ministrija pieprasa domei sniegt skaidrojumu par radušos situāciju, kā arī skaidrojumu par uzņēmuma darbības kontroli, un atbilde ministrijā jāsniedz līdz 28. augustam.

Portāls "Delfi", ielūkojoties Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā, noskaidroja, ka 2017. gada vēlēšanās no Latvijas Reģionu apvienības un "Latvijas Attīstībai" kopējā saraksta uz Rīgas domi kandidēja "Latvijas Attīstībai" valdes loceklis Andris Bačkurs. Darbu deputāta amatā viņš sāka 2018. gada rudenī, kad pēc Saeimas vēlēšanām no domes uz parlamentu pārcēlās deputāti Juris Pūce un Mārtiņš Bondars (AP).

Savukārt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās 2020. gadā Andris Bačkurs kandidē no "Attīstībai/Par!/Progresīvie" saraksta, un kā viņa nodarbošanās minēti ministra padomnieka amats VARAM un Saeimas deputātes palīga amats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!