Pēc otrdien notikušajām Ministru prezidenta Andra Bērziņa, satiksmes ministra Anatolija Gorbunova sarunām ar Latvijas Dzelzceļnieku arodbiedrību un VAS "Latvijas dzelzceļš" vadību arodbiedrība izšķīrusies paredzēto streiku atlikt līdz gada beigām. Satiksmes ministrs ir izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka valdībai un pašvaldībām ir svarīgi apzināties turpmāko rīcību, atbildību un sekas.
Satiksmes ministrs informē, ka saskaņā ar nākamā gada valsts budžeta projektu valdība piedalīsies nerentablo dzelzceļa pasažieru pārvadājumu dotēšanā ar 3,1 miljonu latu. Tajā pašā laikā pašvaldības joprojām atsakās dotēt pasažieru pārvadājumus piepilsētas elektrovilcienos.

"Tas reāli apdraud elektrovilcienu eksistenci nākamajā gadā. Tādēļ vēlreiz aicinu Rīgas, Jūrmalas un Jelgavas pilsētu pašvaldības dotēt savus elektrovilcienu pasažierus," paziņojumā norāda ministrs. Gorbunovs informē, ka Rīgas domei, kuras teritorijā elektrovilcienos iekāpj aptuveni septiņi miljoni pasažieru jeb 50,9% no kopējā pasažieru skaita gadā, dotācijām būtu jāpiešķir 1,83 miljoni latu.

Jūrmalas domei par vairāk nekā divu miljonu jeb 15,6% pasažieru pārvadāšanu būtu jāatvēl 570 000 latu, bet Jelgavai par gandrīz pusmiljona jeb 2,7% pasažieru pārvadāšanu - 100 000 latu.

Tādējādi pašvaldības segtu tikai vienu trešo daļu no kopējām dzelzceļa pasažieru pārvadājumiem nepieciešamajām dotācijām. Vidēji tas būtu aptuveni 18 santīmi par katru elektrovilciena pasažieri gadā.

"Ja pašvaldības arī turpmāk atteiksies piedalīties piepilsētas elektrovilcienu dotēšanā, būšu spiests ierosināt valdībā pārskatīt valsts atbalstu minētajām pašvaldībām ar nolūku iegūt nepieciešamos līdzekļus nerentablajiem dzelzceļu pasažieru pārvadājumiem," savu apņēmību pauž ministrs.

Gorbunovs atzina, ka pie pašvaldībām vērsīsies ar lūgumu dotēt pasažieru pārvadājumus kopā ar premjeru, kas šodien arī ticis apliecināts dzelzceļniekiem. Kā informēja Latvijas Dzelzceļnieku arodbiedrības priekšsēdētājs Savelijs Semjonovs, arodbiedrība ir premjeram nosūtījusi vēstuli, kurā izteiktas dzelzceļnieku prasības.

Dzelzceļnieku arodbiedrība prasa nodrošināt Dzelzceļa likuma normu izpildi dzelzceļa pasažieru pārvadājumu pasūtījumam un paredzēt 2002.gada valsts budžetā 9 miljonus latu dzelzceļa pasažieru pārvadājumu finansēšanai, tajā skaitā 5,6 miljonus latu elektrovilcienu pārvadājumu finansēšanai.

Premjeram tiek prasīts arī palielināt līdz 60% akcīzes nodokļa daļu par dzelzceļa pārvadājumos izlietoto dīzeļdegvielu, kas novirzāma Dzelzceļa infrastruktūras fondā valsts publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanai un attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!