Noslēdzoties studētgribētāju uzņemšanai 11 Latvijas augstskolās pamatstudiju programmās, vairākām augstskolām palikušas tukšas budžeta vietas, trešdien raksta "Diena".

Starp populārākajām studiju programmām ir Tiesību zinātne un Komunikācijas zinātne, Ārstniecība un Datorzinātnes, bet tukšās budžeta vietas ir eksaktajās zinātnēs.

Vispieprasītākā studentu vidū ir Latvijas Universitāte (LU), un, līdzīgi kā citus gadus, populārākā studiju programma ir Tiesību zinātne. Par vienu budžeta vietu te cīnās pat četri studētgribētāji. Tikmēr neaizpildītas budžeta vietas paliek, piemēram, Fizikas, Optometrijas, Ķīmijas programmās.

Tomēr LU Studentu servisa direktors Jānis Saulītis medijam skaidro, ka atsevišķās programmās norādītās budžeta vietas ir instruments, kā nodrošināt optimālu studentu skaitu – ne vienmēr šis rādītājs atspoguļo to studentu skaitu, ko universitāte plāno attiecīgajā programmā.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte gan rēķinās, ka visas budžeta vietas aizpildītas netiks un arī papildu uzņemšana vēlāk vasarā var nelīdzēt. Budžeta vietas nonāks vecākajiem kursiem. Tukšas budžeta vietas citur plāno novirzīt arī Daugavpils Universitātē.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātē populārākā studiju programma ir Medicīna, un izdevies aizpildīt arī visas budžeta vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!