Foto: F64
Pēc Jēkabpilī notikušās bruņotās laupīšanas, kurā piedalījās arī policisti un specvienības "Alfa" darbinieki, no amata atstādināts "Alfa" komandieris Andris Zaušs un vēl divi specvienības augstākā līmeņa vadītāji, trešdien žurnālistus informēja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V).

Foto galerija

"Alfa" vadītāji atstādināti no amata uz dienesta pārbaudes laiku, un vienības komandiera pienākumus pildīs otras policijas specvienības "Omega" priekšnieks Juris Grabovskis.

Valsts policijas vadītājs Artis Velšs un Mūrniece uzsvēra, ka kopš "Alfas" izveidošanas ir bijis jau 41 gadījums, kad šīs elitārās vienības darbinieki ir pieķerti dažādos pārkāpumos, arī kriminālsodāmos nodarījumos.

Mūrniece uzsvēra, ka "Alfā" ir "nopietnas problēmas ar disciplīnu", tāpēc būs rūpīgi jāizvērtē šīs vienības darbība.

Ministre arī skaidroja, ka Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis uz izmeklēšanas laiku atstādināts, jo Rīgas reģiona pārvaldē arī nereti konstatēti dažādi pārkāpumi, mēģinājumi "aizstāvēt savējos" un par pārkāpumiem piemēroti minimālie sodus. Kā piemērus ministre minēja gadījumus, kad policists kādam vīrietim veikalā "Depo" draudējis ar ieroci, bet kāds cits policists pazaudējis savu dienesta ieroci, ar kuru vēlāk pastrādāts noziegums.

Otrdienas notikums Jēkabpilī, kad policisti šāva uz policistiem, "pielicis traģisku punktu", sacīja ministre.

Jautāta, vai pastāv iespēja, ka Ķuzim darbs policijā būs jāatstāj, Mūrniece atbildēja izvairīgi, sakot: "Ar Ķuža kungu es runāšu daudz." Ministre skaidros Rīgas reģiona pārvaldes šefa redzējumu par tālāko darbu policijā un viņa turpmāko rīcību policistu disciplīnas kontrolei.

Taču Mūrniece nenoliedza, ka pēc nopietnajām pārbaudēm policijā "amatus varētu zaudēt daudzi".

Savukārt pati ministre negrasās atkāpties, atkārtoti skaidrojot, ka viņas uzdevums ir atrisināt situāciju.

Jau ziņots, ka otrdien pēc pulksten deviņiem pieci bruņoti laupītāji iebruka kādā spēļu zālē Jēkabpilī. Pakaļdzīšanās laikā nošauts viens policists un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Policijas sniegtās ziņas liecina, ka starp laupītājiem bijuši četri policisti - divi specvienības "Alfa" darbinieki un divi Tukuma policisti. Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!