Foto: DELFI

Nākamā gada laikā Veselības ministrija (VM) plāno uzsākt enterālās un parenterālās barošanas maisījumu apmaksu ambulatori, proti, pēc izrakstīšanas no slimnīcas. Tas varētu notikt gada vidū – tā portāls "Delfi" uzzināja iestādē. Šis jautājums smagi slimiem pacientiem sasāpējis jau gadiem, jo, nespējot atļauties par 300 vai pat 500 eiro mēnesī medicīnisko uzturu, kas aizstāj viņiem ēšanu un dzeršanu, daudzi ir atkarīgi no ziedojumiem, arī kredītiem un daļa pacientu vārda tiešā nozīmē badojas.

Portāls "Delfi" jau iepriekš aktualizēja šo problēmu kopā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv" īstenotās atbalsta akcijas "Stiprini stipros" rakstos pērn, paliatīvajai aprūpei veltītā rakstu sērijā "Sāpju slieksnis" un tai rudenī sekojošās publikācijās. Arī vairākkārt par šīs iespējamiem risinājumiem jautāja VM.

Sākotnēji, plānojot 2020. gada budžetu, vasaras nogalē VM pirmo reizi jaunajās politiskajās iniciatīvās bija iekļāvusi pasākumus enterālās un parenterālās barošanas nodrošināšanai mājās pieaugušajiem, kam būtu nepieciešami kopumā ap 735 tūkstošiem eiro. Taču drīz vien no iecerētā atteicās trūkstošā finansējuma dēļ. Pēc "Delfi" publikācijām Saeimā ar priekšlikumiem ieņēmumiem un izdevumiem nākamā gada budžeta plānā nāca "Saskaņas" deputāti Igors Pimenovs un Regīna Ločmele-Luņova, rosinot par valsts naudu kompensēt medicīnisko pārtiku, taču šonedēļ Saeimas budžeta komisijas sēdē viņi neguva atbalstu.

"Veselības ministrija nākamajā gadā nozares budžeta ietvaros gatavos risinājumus, lai uzsāktu valsts apmaksātu enterālās un parenterālās barošanas maisījumu apmaksu ambulatorajiem pacientiem, kas ļaus novērst situāciju, kad pēc izrakstīšanās no slimnīcas pacients finansiālu apsvērumu dēļ nevar iegādāties nepieciešamo speciālo uzturu," medijus piektdien preses relīzē informēja VM.

Šobrīd valsts apmaksā gan enterālo, gan parenterālo barošanu, pacientam uzturoties slimnīcā, kā arī šie speciālie maisījumi tiek nodrošināti bērniem līdz 18 gadu vecumam, ja viņi atrodas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē. Tiesa, tas attiecas uz ne visiem bērniem, atklāja portāls "Delfi".

"Lai nodrošinātu nepieciešamās izmaiņas, tiks risināti jautājumi par finansējuma nodrošināšanu, centralizētā iepirkuma veikšanu, kā arī pārtikas loģistikas ķēdes izveidi. Paredzētās izmaiņas varētu tikt ieviestas nākamā gada vidū," norāda VM. Iestāde, vērtējot nozares budžeta izpildi un iepriekš veiktos efektivizācijas pasākumus, plāno rast nepieciešamos līdzekļus, lai nākamā gada laikā varētu uzsākt enterālās un parenterālās barošanas maisījumu apmaksu ambulatori.

Šobrīd sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu un nozares ekspertiem VM uzsākusi darbu pie tā, lai risinātu tehniskos jautājumus maisījumu iegādei, izmaksu efektīvas loģistikas nodrošināšanai, kā arī precīzi definētu kritērijus valsts apmaksātā pakalpojuma saņemšana, norāda VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!