Foto: DELFI
Pēc Rīgā, Šampētera ielā notikušās nelaimes, kad suņu uzbrukumā gāja bojā kāda sieviete, dubultojies Rīgas dzīvnieku patversmē ievietoto suņu skaits, radot bažas par suņu likteni, jo, neatrodot vietu visiem dzīves pabērniem, iespējams, nāksies kādus dzīvniekus iemidzināt.

Līdz Šampēteru traģēdijai dzīvnieku patversmē vidēji mēnesī ievietoja 50 dukšus, taču nu šis skaits ir dubultojies. Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmes pārstāve Danute Bēdele portālam "Delfi" pastāstīja, ka janvārī patversmē nonākuši 86 noķerti suņi. Daļai astes luncinātāju pakaļ atbraukuši saimnieki, taču vairums patversmē gaida savu spriedumu, jo lielos suņu pūļus uzturēt patversme neiespēj.

Noteikumi paredz, ka pēc noķeršanas 14 dienas tiek gaidīti suņa saimnieki, bet tad rējēju nodod adopcijai. Bēdela pastāstīja, ka šobrīd situācija patversmē ir tik bēdīga, ka var nākties suņukus iemidzināt, pat nesagaidot 14 dienu termiņa beigas. Bēdele, lai raksturotu dramatisko situāciju, uzsvēra, ka šobrīd vienīgā brīvā vieta, kur uzturēt suņus, ir darbinieku tualete, jo pārējās telpas ir jau ir pilnas. Rīgas dzīvnieku patversmes pārstāve zināja teikt, ka arī citas patversmes ir pārpildītas.

Bēdele uzsvēra, ka nereti cilvēki, sabijušies pēc Šampētera gadījuma, sauc suņu ķērājus, redzot no sētām izskrējušus saimnieku suņus. "Tas ir nāves spriedums sunim," tā sieviete raksturoja patversmē nonākušo likteni. Nereti cilvēki nepamatoti uzskata suņus par agresīviem, jo prakse bieži vien pierāda pretējo un patversmē nonākušie noķertie suņi izrādās draudzīgi noskaņoti, sacīja patversmes pārstāve.

Patversmes pārstāve arī vērsās pie suņu saimniekiem, aicinot viņus nelaist savus mīluļus ārā no teritorijām nepieskatītus, jo tā patversmē var nonākt arī saimnieku suņi. Tiem dukšiem, kuri nav čipēti, pie kakla siksnas būtu jāpiestiprina ziņas par saimnieku un kontaktinformāciju, kas ļaus sazināties ar saimniekiem, ja suns aizmucis.

Bēdele pastāstīja, ka parasti iemidzina patiesi agresīvus suņus, kā arī tos dukšus, kuri ir nopietni slimi. Parasti gada laikā tie ir ne vairāk kā 10 suņi. Pagaidām neviens no patversmē ievestajiem suņukiem nav iemidzināts, jo darbinieki cenšas dzīvnieciņus nodot pagaidu mājās, taču ātri situācija var mainīties, atzīst Bēdele.

Jau vēstīts, ka 19.janvārī policija saņēma izsaukumu uz Šampēteri - kāds iedzīvotājs policijai ziņojis, ka uz ielas pieci suņi plosa sievieti. Kad policija ieradās notikuma vietā, suņi jau bija pametuši savu upuri. Policija sāka kriminālprocesu.

Policija izplatīja paziņojumu, kurā, balstoties uz kāda aculiecinieka teiktā, ziņoja – vaininieki bijuši klaiņojoši suņi. Tiesa gan, apkārtnē mītošie, kā arī vietējās suņu patversmes darbinieki medijiem apgalvoja, ka tur klīstoši astaiņi nav redzēti, un notikušajā drīzāk varētu būt iesaistīti pamukuši saimnieku suņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!