Valdība un starptautiskie aizdevēji pēc nedēļu ilgām sarunām tomēr vēl publiski nenosauc deficīta līmeni šī gada budžeta grozījumos.

Gan valdības, gan Starptautiskā Valūtas fonda, gan Eiropas Komisijas pārstāvji uzsver, ka notikušajās sarunās ir sperts plats solis pretī budžeta galīgajai izstrādei, tomēr nedz summa par konkrētajiem budžeta samazinājumiem, nedz budžeta deficīts vēl neesot skaidrs.

Premjers Valdis Dombrovskis atkārtoja jau agrāk pausto, ka mērķis ir panākt budžeta deficītu vidējā termiņā līdz 3% no IKP.

Pēc viņa teiktā, nākamās nedēļas pirmajā pusē valdība tomēr paziņos budžeta deficīta apmēru, no kura varēs izsecināt, par cik Latvijas budžets vēl tiks samazināts.

Tāpat premjers apstiprināja, ka Latvijai ir jācenšas, lai jūlijā saņemtu kārtējo starptautiskā aizdevuma daļu, kas, pēc viņa otrdien teiktā, būs 1,19 miljardi latu.

Arī SVF vadītājs Baltijā un Polijā Marks Grifits un EK pārstāve Elena Floresa līdzšinējās sarunas atzina par produktīvām, taču pēc Grfita teiktā, valdībai priekšā vēl ir nozīmīgi izaicinājumi.

Viņš gan piebilda, ka valdība smagi strādājot, lai budžeta grozījumus tomēr izveidotu.

Gan premjers, gan abi aizdēvēju pārstāvji, kā arī finanšu ministrs Einars Repše (JL) un Latvijas bankas prezidents Ilmārs Rimševicš vaicāti par pēdējās dienās starptautiskajos medijos izskanējušajām diskusijām par lata iespējamo devalvāciju atbildēja īsi un konkrēti, noliedzot, ka šāds jautājums vispār būt dienas kārtībā.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja pirmajā lasījumā grozījumus šā gada valsts budžetā, kā arī ar to saistītos 94 likumos. Līdz otrajam lasījumam deputātiem būs jāiesniedz priekšlikumi vēl lielākai budžeta “apcirpšanai”, meklējot iespēju ietaupīt vēl aptuveni 300 miljonus latu. Otrajā galīgajā lasījumā budžetu plāno izskatīt 12. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!