Foto: LETA

Pirmdien valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmē pēc garām diskusijām partneri idejiski vienojušies par atbalstu Covid-19 krīzes daudz cietušajai tūrisma nozarei – viesmīlības un restorānu industrijām. Jau trešdien Ekonomikas ministrija nāks ar konkrētiem priekšlikumiem, tomēr jau tagad skaidrs, ka tā nebūs pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana, jo to koalīcija patlaban vienojusies neatbalstīt.

Pēc sadarbības sanāksmes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem sacīja, ka koalīcija idejiski vienojās par atbalstu divām nozarēm – viesmīlības un restorānu industrijai un kultūras industrijai –, kuras īpaši smagi skartas ārkārtējās situācijas dēļ, jo cilvēkiem bija liegta pulcēšanās, kā arī slēgti starptautiskie pasažieru pārvadājumi. "Idejiski vienojāmies, ka abām šīm nozarēm būtu jāsniedz papildu atbalsts. Idejiska vienošanās ir, tagad notiek darbs pie detaļām," teica Kariņš.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) sacīja, ka tagad Ekonomikas ministrijai dots mandāts izstrādāt atbalsta rīku tūrisma nozares glābšanai. "Ātru rīku, lai palīdzētu nozares uzņēmumiem atsākt darbību. Kolēģiem liels paldies. Ilgi nevilcināsimies, un ministrija jau trešdien koalīcijas partneriem prezentēs atbalsta rīku nozarei. Vai tie būs vaučeri iedzīvotājiem, granti uzņēmumiem, vai kāds cits atbalsta mehānisms, par to tiksim skaidrībā kopā ar nozari līdz trešdienai," teica ministrs, piebilstot, ka tiks vērtēti nozares priekšlikumi, kā arī citu valstu pieredze, lai izvēlētos risinājumu, kas varētu dot vislielāko labumu un pēc iespējas ātrāk.

Vienlaikus Vitenbergs atzina, ka par viņa rosināto un partijas "KPV LV" atbalstīto ideju samazināt PVN šai nozarei, bijušas diezgan garas debates un diskusijas sanāksmē. "Mēs kā partija uzskatām, ka šis jautājums ir kā krīzes laika atbalsta mehānisms konkrētai nozarei, kura arī to redz kā palīdzības rīku. Taču diskusijās ar koalīcijas partneriem viņi uzskata, ka tas jāskata kopā ar visām izmaiņām nodokļu politikā. Partija turpinās cīņu par šo lietu koalīcijas nodokļu politikas darba grupā. Otrdien Saeimā partija neatbalstīs opozīcijas priekšlikumu," paskaidroja Vitenbergs.

Jau ziņots, ka pagājušā ceturtdienā Saeimā tika pārtraukta un līdz 19. maijam atlikta likuma "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" grozījumu izskatīšana, jo opozīcija iesniegusi priekšlikumu izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs un sabiedriskai ēdināšanai piemērot 5% PVN likmi, ko atbalsta arī "KPV LV", bet ne pārējie koalīcijas partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!