Foto: LETA

Pēc Satversmes tiesas (ST) sprieduma, kurā par Satversmei atbilstošu atzīta norma par īres līguma saistošo spēku nākamajam dzīvokļa īpašniekam, Ekonomikas ministrijas (EM) pagājušajā gadā izstrādātais Dzīvojamo telpu īres likumprojekts tiks atsaukts, norāda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

EM šā gada sākumā saskaņošanai nodeva dzīvojamo telpu īres likumprojektu, kas paredz mazāku īrnieku tiesību aizsardzību nekā patlaban spēkā esošais likums "Par dzīvojamo telpu īri".

EM tolaik informēja, ka patlaban ir spēkā 1993.gada likums "Par dzīvojamo telpu īri", kas ietver izteiktu īrnieku tiesību aizsardzību, turpretī izīrētāja tiesības ir ievērojami ierobežotas. Ministrija paziņoja, ka sākusi darbu pie jauna regulējuma izveides, lai sabalansētu īrnieka un izīrētāja interešu ievērošanu.

Dombrovskis norāda, ka EM speciālistiem tiks uzdots no jauna izstrādāt kvalitatīvu, Satversmei un citiem normatīvajiem aktiem atbilstošu likumprojektu.

„Tas gan nenozīmē, ka īres tirgus problēmas nebūtu jārisina. Ir nepieciešams izstrādāt visaptverošu mājokļa politiku un skatīt visus normatīvos aktus, kas regulē mājokļa jomu kopumā, tai skaitā Dzīvojamo telpu īres likumu. Ir pilnīgi skaidrs, ka pašlaik īres tirgus ir viena no ekonomikas pelēkajām zonām un šī problēma ir jārisina," atzīmējis Dombrovskis.

"Tomēr, risinot vienu problēmu, nevajadzētu radīt citas un diskriminēt atsevišķas iedzīvotāju kategorijas. ST spriedums ir pēdējais punkts uz "i" šī konkrētā likumprojekta gaitā. Tā saskaņošanas laikā ir saņemti komentāri uz 156 lappusēm, par 108 iebildumiem nav izdevies rast vienošanos. Acīmredzams, ka dokumentu ir nepieciešams sākt izstrādāt no jauna," rezumējis ministrs.

Jau vēstīts, ka ST jūlija sākumā par atbilstošu Satversmei atzina normu par īres līguma saistošo spēku nākamajam dzīvokļa īpašniekam.

ST vērtēja likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 8.panta pirmā teikuma atbilstību Satversmes 105.pantam. 

Likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 8.panta pirmais teikums nosaka - ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īreslīgumi. 

Savukārt Satversmes 105.pantā ir noteikts, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu un to nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!