Foto: F64
Jaunais gads ieviesīs pārmaiņas Rīgas Pašvaldības policijas darbā, jo no 1.janvāra Rīgas ielās vairs nepatrulēs īpašas pašvaldības policijas vienības, kuru galvenais uzdevums ir kontrolēt to, vai rīdzinieki novieto mašīnas tām paredzētās vietās, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pašvaldības policijas priekšnieks pirms vairāk nekā divām nedēļām parakstīja rīkojumu par Ceļu policijas pārvaldes likvidēšanu. Tomēr pārvaldes darbinieki, policisti, uzskata, ka lēmumam par dienesta likvidēšanu nav pamata.

Ceļu policijas pārvaldi izveidoja 2001.gadā un tajā strādā ap 60 darbinieku. Šogad autovadītāji soda naudā par stāvēšanas un apstāšanās noteikumu pārkāpšanu Rīgā ir samaksājuši vairāk nekā pusotru miljonu eiro. Līdzīgas summas figurē arī iepriekšējos gados.

"Vairāk nekā trīspadsmit gadus atpakaļ, kad tika dibināta šāda struktūrvienība pašvaldības policijā, tad, ja jūs atceraties, ja jūs vēlējāties apstāties zem zīmes, tad vietu vienkārši nebija. Un kā mēs redzam šobrīd, šī situācija ir būtiski uzlabojusies šajos trīspadsmit gados," raidījumam norāda Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass.

"Nekā personīga" gan ir neoficiāli zināms, ka straujas pārmaiņas Ceļu policijas pārvaldē sākās pēc incidenta Stabu ielā starp 19. un 21. numura ēkām. Tieši šajā vietā naktī uz 30.augustu bija novietots pelēkas krāsas "Infinity" markas džips. Kaut arī nepareizi novietotā mašīna satiksmi netraucēja, dikti neapmierināts bija kāds tuvējās ēkas iemītnieks - ietekmīgs "Saskaņas centra" politiķis. Viņš izmantoja savu augsto amatu pašvaldībā, lai izrēķinātos ar mašīnas īpašnieku.

"Infinity" markas džips vēl nesen piederēja Raimondam Mauliņam. Viņa radinieks - Rolands Mauliņš - ir Stabu ielas 20. nama pārvaldnieks. Tā paša 30.augusta naktī Rīgas pašvaldības policijas Ceļu policijas pārvaldes darbinieki saņēma izsaukumu. Policistiem uzdeva Raimonda mašīnu evakuēt par katru cenu, norāda raidījums.

Kāds Rīgas Pašvaldības policijas darbinieks, kurš gribēja palikt anonīms, raidījumam stāsta, ka "pēkšņi parādās mašīna, kur obligāti bija jāevakuē, bet instruktors pieņēma lēmumu uz vietas, ka tā reāli netraucē nevienam. Protokols, administratīvā pārkāpuma protokols tiek noformēts par to, ko viņš pārkāpj - ceļu satiksmes noteikumus. Evakuācija nenotiek".

Raimonds ar savu dzīvesstilu bija nokaitinājis ne tikai ielas pretējās ēkas kaimiņus, bet arī kādu Ivetu Strautiņu. Viņai ir dzīvoklis Stabu ielā 19. Iveta nesen pagarināja savu uzvārdu un tagad ir Iveta Strautiņa-Ušakova, norāda raidījums.

"Policijas darbiniekiem vienmēr, vai viņi strādā šajā kvartālā, vai viņi strādā jebkurā citā kvartālā, ir jāstrādā atbilstoši normatīvai bāzei un jārisina radušās problēmas. Nekādas pavēles, kas nebūtu saskaņā ar Latvijas republikas likumdošanu, protams, policistiem nevar tikt dotas," sacījis Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Dažas dienas vēlāk pēc auto neevakuēšanas sākušās straujas pārmaiņas Ceļu policijas pārvaldē. Ilggadējo vadītāju Aigaru Monahovu bez brīdinājuma aizrotē uz citu pašvaldības dienestu. Uz citām pārvaldēm aizrotē arī tos policistus, kuri devās uz izsaukumu Stabu ielā. Vēlāk novembrī arī seko rīkojums pārvaldi likvidēt.

Ušakovs raidījumam gan stāsta, ka incidents Stabu ielā ir tikai viens no daudzajiem, kad Ceļu policijas pārvaldes darbinieki nav bijuši uzdevumu augstumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!