Pēc zēna invalīda novārdzināšanas pārbaudot veselības aprūpes centru "Kalkūni" Veselības inspekcija konstatēja organizatoriskus trūkumus, bet ne personāla nolaidīgu vai neprofesionālo rīcību. Pēc pārbaudes divām aprūpes centra ārstniecības personām piemēroti naudas sodi – 50 un 100 latu apmērā, informēja inspekcija.

Inspekcija ir pabeigusi ekspertīzi un administratīvo lietvedību par novārgušā zēna invalīda aprūpi "Kalkūnos" un konstatēja organizatoriskus trūkumus un nesaskaņotu darbību starp ārstniecības personām un sociālajiem darbiniekiem.

Inspekcija gan uzsver, ka zēna veselības stāvokļa pasliktināšanas iemesls nav kādas ārstniecības personas vai sociālā darbinieka neprofesionāla vai nolaidīga rīcība.

Viena no būtiskākajām nepilnībām, kas konstatēta – valsts sociālās aprūpes centrā "Kalkūni" uz vietas nav atsevišķi nodalīta un Ārstniecības iestāžu reģistrā reģistrēta struktūrvienība, kas nodrošina veselības aprūpi un sevī ietvertu regulāru ārsta uzraudzību centra iemītniekiem. Centra iemītniekiem šī regulāri pieejamā ārsta uzraudzība ir nepieciešama, ņemot vērā, ka valsts sociālajā centrā uzturas cilvēki ar dažādiem ļoti nopietniem veselības traucējumiem, kas neatkarīgi no aprūpes progresē.

Lai risinātu šo problēmu, Veselības inspekcija piedalās sarunās ar Labklājības ministriju.

Jau ziņots, ka pēc skandāla par novārgušu zēnu invalīdu sociālās aprūpes centrā "Kalkūni" centra vadītājai un vairākiem darbiniekiem izteikts rājiens, bet dažiem darbiniekiem – piezīmes. "Kalkūni" filiāles vadītājai Skaidrītei Kazanovai izteikts rājiens par aizkavētu informācijas apmaiņu un operatīvi nepieņemtiem lēmumiem filiālē saistībā ar klientu aprūpi. Sociālās aprūpes nodaļas vadītājai un Sociālās rehabilitācijas nodaļas vadītājai izteikti rājieni par pārkāpumiem informācijas apmaiņā un nepilnīgi veikto aprūpes nodrošināšanas prasību kontroli.

Vecākajai medicīnas māsai izteikts rājiens par nepietiekami nodrošinātām ārstu un speciālistu konsultācijām un izmeklēšanām iestādes klientiem. Savukārt sociālajai darbiniecei izteikta piezīme par nepilnīgi veiktām starpnieka funkcijām, kontaktējoties ar oficiālām iestādēm un atbildīgām personām. Piezīmes izteiktas arī četrām bērnu aprūpētājām par dokumentu noformēšanas prasību neievērošanu.

Zēns invalīds, kurš kopš dzimšanas slimo ar cerebrālo bērnu trieku, no "Kalkūniem" Stradiņa slimnīcā nopietnā stāvoklī nogādāts septembrī. Zēnam bijušas grūtības ar barības norīšanu, un tiek pieļauts, ka viņam nav pienācīgi iedota barība.

Bērnu sociālās aprūpes centra "Kalkūni" uzdevums ir nodrošināt bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu, kuri nav sasnieguši divu gadu vecumu, bērnu ar smagiem garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši četru gadu vecumu, un bērnu invalīdu ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši 25 gadu vecumu, sociālo un medicīnisko aprūpi, audzināšanu, apmācību un sociālo rehabilitāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!