Foto: LETA

Vairāki opozīcijas partijas pārstāvošie deputāti iesnieguši Saeimā grozījumus Saeimas kārtības rullī, lai pilnveidotu parlamentārās izmeklēšanas darbu, liecina iesniegtais likumprojekts.

Kārtības ruļļa grozījumus iesniedzis Ivars Zariņš (S), Mārtiņš Bondars (LRA), Artuss Kaimiņš, Andrejs Elksniņš (S) un Ringolds Balodis (NSL). Viņi rosina noteikt, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju ievēlē no deputātiem, kuri rosinājuši izveidot komisiju.

Izmaiņu rosinātāju ieskatā šādi tiks nodrošināta lielāka iespēja opozīcijas deputātiem vadīt parlamentārās izmeklēšanas komisiju darbu un veikt efektīvāku uzraudzību pār valdības darbu.

Šobrīd kārtības rullis šādu procedūru nenosaka.

Saeimas deputāti pamatojuši, ka šāds labojums kārtības rullī nepieciešams, lai Saeimas deputāti, varētu pilnvērtīgāk pildīt vienu no parlamenta funkcijām, kas paredz izpildvaras kontroli.

"Parlamentārās izmeklēšanas komisijas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā īstenot minēto funkciju, tāpēc ir svarīgi, lai parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs būtu pilnvērtīgs," skaidrots likumprojekta anotācijā.

Satversme un Parlamentāro izmeklēšanas komisiju likums paredz, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija ieceļama noteiktiem gadījumiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešdaļa Saeimas deputātu.

Saeima ceturtdien lems par likumprojekta nodošanu Juridiskajai komisijai.

Ziņots, ka Saeima ceturtdien atbalstīja lēmuma projektu, kurā deputāts un Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Veiko Spolītis tiek aicināts rast iespēju atmaksāt no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus saistībā ar komisijas darbu.

Iepriekš 15 Saeimas deputāti iesniedza lēmumprojektu, kas paredz Saeimas Pretkorupcijas komisijas priekšsēdētājam Spolītim un komisijas sekretāram Guntim Kalniņam (ZZS) atmaksāt komisijā nopelnīto piemaksu.

Par lēmuma projektu balsoja 41 deputāts, pret bija 27 deputāti, savukārt 10 deputāti balsojumā atturējās. Pēc tam gan deputāte Laimdota Straujuma (V) informēja Saeimu, ka kļūdījusies balsojot "par". Viņa rakstīs iesniegumu, lai atsauktu kļūdaino balsojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!