Foto: AFI
Iepazīstoties ar dienesta izmeklēšanas rezultātiem par sprādzienu Ādažu poligonā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) uzdevis no dienesta atbrīvot divus zemessargus.

Pabriks žurnālistiem pirmdien pastāstīja, ka pēc dienesta izmeklēšanas izkristalizējušies pieci galvenie secinājumi.

Pirmkārt, šis negadījums noticis cilvēciskā faktora dēļ, rupji pārkāpjot drošības instrukcijas un normatīvo regulējumu.

Otrkārt, sprādziens noticis pēc kaujas šaušanas, brīdī, kad vienība devās uz savu dislokācijas vietu.

Tāpat secināts, ka medicīniskā palīdzība cietušajiem sniegta profesionāli un operatīvi. "Mēs pat varētu uzskatīt, ka esam izglābuši vēl kādas papildu dzīvības tieši šīs palīdzības sniegšanas dēļ," uzsvēra ministrs.

Ceturtkārt, dienesta izmeklēšanas laikā nav gūti tieši pierādījumi sistemātiskiem trūkumiem Zemessardzes (ZS) mācību plānošanā, organizēšanā vai norisē, tostarpā nav gūti pierādījumi sistemātiskai alkohola lietošanai ZS 17.bataljonā mācību laikā.

Visbeidzot, izmeklēšanā noskaidrots, ka atbildīgais zemessargs ir iesaistījis jaunsargu pēc savas personīgās iniciatīvas, neinformējot par to Jaunsardzes centra vai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonas. Līdz ar to jaunsargam nebija atļauts piedalīties mācībās.

Balstoties uz dienesta izmeklēšanas ziņojumā paustajiem faktiem, Pabriks uzdevis sagatavot lēmumu par pagaidām divu amatpersonu disciplinārsodīšanu – ZS štāba virsseržantu Juri Kārkliņu ministrs aicina izslēgt no ZS, bet ZS kapteini Gvido Svikli ministrs uzdevis atvaļināt no aktīvā dienesta.

"Sviklis bija atbildīgs par šīm mācībām, un izmeklēšana uzrāda, ka viņš zinājis par jaunsarga klātesamību, un viņam to vajadzēja novērst. Savukārt Kārkliņš ir tieši atbildīgs par jaunsarga atvešanu, par viņa iesaistīšanu šajās mācībās, par atļaušanu jaunsargam piedalīties arī šaušanā. Un viņa pārkāpums ir arī neatļautā munīcijas vākšana un beigu beigās viņa pārkāpums ir tiešā atbildība par savu biedru nāvi un savainošanu," paskaidroja ministrs.

Lai arī sprādzienā cietušajam Kārkliņam jau slimnīcā konstatēts alkohola reibums, dienesta izmeklēšanā nav gūti pierādījumi, ka viņš savus pārkāpumus būtu izdarījis tieši reibumā. "Tas, ka slimnīcā viņam šīs promiles bija, ir fakts," piebilda ministrs.

Pabriks nešaubās, ka Kārkliņu sauks arī pie kriminālatbildības, taču, vai kriminālatbildība būs arī Sviklim, varēs pateikt tikai kriminālizmeklēšanā.

Tāpat paralēli notiekošajā kriminālprocesā tiks noskaidroti papildu fakti, proti, šajā gadījumā Pabriks uzdevis NBS komandierim izvērtēt ZS 17.pretgaisa aizsardzības bataljona komandiera Valērija Kovgera un šā bataljona ZS kapteiņa Ata Melbārža un ZS virsleitnanta Viktora Pridāna rīcības atbilstību, kā arī iespējamo citu amatpersonu rīcības atbilstību normatīvajam regulējumam.

Tāpat līdz nākamā gada 1.februārim Pabriks uzdevis NBS komandierim Raimondam Graubem iesniegt rīcības plānu disciplīnas stiprināšanai NBS, lai novērstu jebkādu līdzīgu gadījumu atkārtošanos nākotnē.

Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju Pabriks pieprasījis nodrošināt pastiprinātu kontroli pār militāro mācību organizāciju un norisi un reizi ceturksnī ministram ziņot par paveikto.

Aizsardzības ministrija arī otrdien rosinās valdību piešķirt kompensāciju sprādzienā cietušajam jaunsargam. Tiem zemessargiem, uz kuriem atbildība negulstas, tiks izmaksātas kompensācijas saskaņā ar normatīvajiem aktiem paredzētajā apmērā.

Pabriks pēc Jaunā gada arī plānojis apmeklēt Zemessardzes vienības un aprunāties ar zemessargiem.

Jau vēstīts, ka 23.oktobra pēcpusdienā Ādažu poligonā sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā astoņi zemessargi un viens jaunsargs. Viens no cietušajiem zemessargiem no gūtajiem ievainojumiem mira.

Sprādzienā cietušais zemessargs, kurš bija alkohola reibumā, ir tas pats, kas, visticamāk, savā somā ievietoja poligonā atrasto un vēlāk detonējušo spridzekli.

Saistībā ar sprādzienu poligonā uz izmeklēšanas laiku atstādināti divi Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona virsnieki, tostarp bataljona komandieris.

Aizsardzības ministrija veica dienesta izmeklēšanu, bet Militārā policija sākusi kriminālprocesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!