Foto: Privātais arhīvs

Pārsteigumu pēc portāla "Delfi" atbalsta akcijā "Stiprini stipros" publicētā raksta piedzīvojusi tā varone Diāna Krasiļņikova un viņas 22 gadus vecais dēls Arturs, kuram ir autisms smagā formā. Izdevās ne tikai savākt nepieciešamo naudu ģimenes atbalstam, bet arī atrisināt samilzušu problēmu. Ģimene visvairāk bažījās par to, ka jaunā gada sākumā var palikt uz ielas, jo uzkrāto parādu dēļ saimniece bija uzteikusi dzīvokli.

Arturs ar mammu un vecmāmiņu dzīvo īrētā divistabu dzīvoklī daudzstāvu ēkā Sarkandaugavā. "Dzīvokļa saimniece nolēma vēl uz pusgadu pagarināt līgumu ar mums. Tiesa, viņa palielināja īres maksu par 20 eiro – tagad mums katru mēnesi papildus komunālajiem pakalpojumiem jāmaksā 225 eiro. Taču mēs saņēmām vēstuli no (Rīgas domes - red.) sociālā dienesta, kurā tiek solīts šo pusgadu segt gan komunālos maksājumus, gan summu dzīvokļa īpašniecei," priecājas Diāna.

Pašvaldība decembra beigās piešķīrusi pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai. Portālam "Delfi" Rīgas domes Labklājības departaments gan atteicās stāstīt par sniegto palīdzību, norādot uz personas datu sargāšanu.

Iepazīstoties ar Artura vecmāmiņas rakstīto iesniegumu, pašvaldība secināja, ka Artura veselības stāvokļa dēļ pašlaik nav iespējams mainīt ierasto vidi un īrēt vienistabas dzīvokli, kas dotu iespēju ģimenei reģistrēties palīdzības saņemšanai sociālās dzīvojamās telpas īrēšanai. Domes sociālais dienests, izvērtējis ģimenes sociālo un materiālo situāciju, konstatēja, ka ģimenei ir ierobežotas iespējas materiālās situācijas uzlabošanai, un, lai varētu turpmāk nodrošināt Artura aprūpi un pamatvajadzības, ir nepieciešams sniegt palīdzību par izdevumiem mājokļa lietošanai.

"Delfi" atbalsta akcijā "Stiprini stipros," ko īsteno sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv," Artura ģimenes atbalstam izdevās savākt 6687 eiro. Ģimene dzīvo ļoti pieticīgi un līdzcilvēku atbalstu lūdza, lai aprūpētu savu smagi slimo dēlu un mazdēlu Arturu un nezaudētu savu dzīvesvietu. Nauda visvairāk nepieciešama regulāri lietojamiem medikamentiem, zobārstniecības pakalpojumiem, autiņbiksēm un citai praktiskai palīdzībai.

"Zvaniet, nāciet, brauciet!"

Arturam kopš dzimšanas ir smagi garīgās attīstības traucējumi, kas nozīmē būtiskas uzvedības pārmaiņas un to, ka ne mirkli viņu nevar atstāt vienu. Puiša vārdu krājumā ir vien trīs vārdi – "mamma", "baba" (vecmāmiņa – tulk. piez.) un "bēda". Šie trīs vārdi arī veido viņa pasauli. Diāna Krasiļņikova visus šos gadus savam dēlam ir ne tikai mīloša mamma un palīgs, bet arī viņa aukle, pieskatītāja, pavāre, medmāsa un pat friziere.

"Visa mana dzīve un ikdiena koncentrējas ap dēlu. Man visu laiku ir jāseko līdzi viņa stāvoklim. Histērijas brīžos viņš no visa spēka sāk sist sev pa galvu un seju. Šo brīdi jānoķer momentā, lai viņš sevi nesavainotu. Viņš jau tāpat ir spēcīgs, bet lēkmju laikā viņam parādās vēl vairāk spēka. Šādai kaitei zāļu nav," stāstīja Diāna. Vairāk par Arturu var lasīt šeit.

Viņa no sirds pateicas ikvienam, kurš atbalstīja ģimeni atbalsta akcijā "Stiprini stipros". "Sakām lielu paldies cilvēkiem, visiem, kas palīdzēja savākt naudu," saka Diāna.

Pēc stāsta publicēšanas arī "Delfi" redakcijā vērsās lasītāji, kas bija gatavi vienkārši aizbraukt ciemos pie Krasiļņikoviem, lai aizvestu viņiem dāvanas, arī konfektes un rotaļlietas Arturam.

"Zvaniet, nāciet, brauciet! Mēs priecāsimies! Pasēdēsim, padzersim tēju. Cilvēciski aprunāsimies. Reizēm tik ļoti trūkst cilvēciskas saziņas. Mums tā būtu atelpa," aicina Artura mamma.

Labdarības organizācija "Ziedot.lv" arī palīdzēja savākt naudu ģimenei zobu ārstēšanai, ko paši ilgstoši bija atlikuši. Tomēr izrādījās, ka ne viss ir tik gludi, kā gribētos. ""Ziedot.lv" piekrita izsniegt garantijas vēstuli stomatoloģijas klīnikai, lai mēs arī varētu salabot zobus. Mana mamma apstaigāja gandrīz visu pilsētu, taču neviens nepiekrīt, visi grib samaksu skaidrā naudā," skaidro Diāna.

Kā portāls "Delfi" uzzināja "Ziedot.lv," problēmai ir risinājums: par apmaksas kārtību labdarības organizācija pati sazināsies ar klīnikām, kas uzņemsies ārstēt zobus.

Lielākie svētki būtu sociālais dzīvoklis

8. janvārī Arturam bija 22. dzimšanas diena. Šajā dienā Diāna dēlam izcepa lielu un skaistu kūku, nopirka 22 krāsainus balonus un rotaļlietu – mobilo telefonu, kura podziņas spaidot, Arturs var klausīties melodijas no viņa iecienītajām multfilmām. Pašu uzņemta fotogrāfija no ballītes arī rotā šo rakstu.

"Viņš bija ļoti priecīgs. Garšīga kūka, dziesmiņas par mamutēnu un Čeburašku. Viņam un mums tie ir svētki. Bet vēl lielāki svētki būtu sociālais dzīvoklis, lai varētu dzīvot mierīgi, zinot, ka netiksi izlikta uz ielas ar slimu bērnu," rezumē Diāna Krasiļņikova.

Mājokļa jautājums ģimenei jau ilgstoši ir bijis sāpīgs. Kā jau akcijas "Stiprini stipros" laikā vēstīts, miteklis ir avārijas stāvoklī: vannasistaba un Artura istaba ir kaimiņu appludinātas, stūros plešas pelējums. Elektrības vadi dzirksteļo, nesen nosvilis dators. Taču pērn decembrī bija lielas bažas arī šo dzīvokli zaudēt. Pēc tam, kad pēc ienākumu un izdevumu aprēķina ģimenei atņēma pabalstu, viņiem par visu bija jāmaksā pašiem, bet naudas tam katastrofāli trūkst. Bija izveidojies parāds, un saimniece uzteikusi dzīvokli.

Tagad, aktīvi iesaistoties pašvaldībai, šī problēma uz pusgadu atrisināta. "Pamatojoties uz Rīgas domes vēstuli, dzīvokļa saimniece uz pusgadu pagarināja līgumu. Kas būs pēc tam? Visu šo laiku es iešu un centīšos panākt iespēju īrēt sociālo dzīvokli," saka Diāna.

Kādi ir nosacījumi sociālajam dzīvoklim

Pirms dažiem gadiem Rīgas domes Mājokļu departamentā šai ģimenei pateica, ka, lai tiktu pie sociālā dzīvokļa, vismaz pieci gadi jānodzīvo īrētā. Kad pienācis šis laiks, izrādījās, ka viņiem vajadzējis īrēt vienistabas dzīvokli, stāstīja Diāna.

"Bet kā viņi to iedomājas? Kā vienā istabā var dzīvot jauns, slims vīrietis un mēs ar mammu? Tas taču ir pilnīgs neprāts! Viss beigsies ar to, ka mēs visi būsim novesti līdz psihozei," decembra sākumā portālam "Delfi" skaidroja Diāna.

Rīgas domes Mājokļu departamentā portālam "Delfi" skaidroja, ka sociālie dzīvokļi tiek izīrēti palīdzības saņemšanai reģistrētajām personām. "Vispārinot minētajos normatīvajos aktos minēto, secinām, ka sociālie dzīvokļi galvenokārt tiek izīrēti maznodrošinātām atsevišķi dzīvojošām pensijas vecumu sasniegušām personām un maznodrošinātām atsevišķi dzīvojošām personām ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, maznodrošinātām personām, kuras audzina bērnu ar invaliditāti, ja bērns nav nodrošināts ar atsevišķu istabu," norāda departaments.

Turklāt jākonstatē viss normatīvajos aktos noteiktais nosacījumu kopums.

Rīgas pilsētas pašvaldības sociālās dzīvojamās mājas īrniekiem maksa par dzīvojamās telpas lietošanu ir samazināta. Īres maksa noteikta 0,06 eiro par kvadrātmetru, maksa par ūdeni un kanalizāciju samazināta par 50%, maksa par apkuri samazināta par 25%.

Palīdzības saņemšanai īres dzīvokļa izīrēšanai tiek reģistrētas personas, kuras zaudējušas dzīvojamās telpas lietošanas tiesības, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, bez vecāku gādības palikuši bērni, personas, kuras atbrīvotas no ieslodzījuma vietas, denacionalizēto namu īrnieki, politiski represētas personas, pašvaldību dzīvojamo telpu īrnieki, kuru īrētajām dzīvojamām telpām nepieciešams kapitālais remonts.

Dome arī vērš uzmanību uz to, ka tajos gadījumos, kad persona tiek reģistrēta attiecīgā palīdzības veida saņemšanas reģistrā, palīdzība netiek sniegta nekavējoties. Brīvās dzīvojamās telpas tiek izīrētas reģistrācijas secībā. Tas nozīmē, ka līdz palīdzības saņemšanai, personai savs dzīvesvietas jautājums jārisina patstāvīgi.

Portāls "Delfi" savukārt atgādina, ka ziedojumu vākšana programmai, kuras ietvaros palīdzību var saņemt tās ģimenes, kurās ir ilgstoši aprūpējams tuvinieks, turpinās "Ziedot.lv", un saziedotie līdzekļi tiks izmantoti, palīdzot apmaksāt izdevumus, kas nepieciešami citām ģimenēm, kopjot smagi slimu tuvinieku. Ziedot iespējams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!