Foto: LETA

Satversmes tiesa (ST) 21. oktobrī ierosinājusi lietu par garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa atbilstību Satversmei.

ST portālu "Delfi" informēja, ka ST 3. kolēģija 21. oktobrī ierosināja lietu par Ministru kabineta (MK) noteikumu "Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni" 2. punkta atbilstību Satversmes 1.pantam un 109. pantam.

Apstrīdētā norma nosaka, ka GMI līmenis personai ir 53 eiro mēnesī. Satversmes 1. pants paredz, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, bet Satversmes 109. pants nosaka - ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Lieta ierosināta pēc tiesībsarga pieteikuma. Tiesībsargs uzskata, ka MK noteiktais garantētais minimālais ienākumu līmenis neatbilst sociāli atbildīgas valsts principam, nenodrošina cilvēka cieņas aizsardzību un neizpilda no Satversmes 109. panta izrietošo pozitīvo pienākumu valstij sniegt personai tai nepieciešamo sociālo palīdzību.

Tiesībsargs norāda, ka valdība ilgstoši garantēto minimālo ienākumu līmeni nav paaugstinājusi tā, lai tas atbilstu Satversmei. Valstij esot pienākums savu politiku vērst uz sociālā un mantiskā stāvokļa izlīdzinājumu, nevis uz sociālo un mantisko atšķirību nostiprināšanu un izvēršanu. Garantētais minimālais ienākumu līmenis šobrīd neesot pietiekams, lai nodrošinātu personu pamatvajadzības, līdz ar to tas nevarot nodrošināt cilvēka cienīgu dzīves līmeni, norādījis pieteicējs.

ST uzaicinājusi MK līdz 23. decembrim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2020. gada 21. marts. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!