Foto: LETA
Pēc piecu deputātu sasauktās ārkārtas sēdes, kurā sākotnēji prasīta domes izpilddirektora Hugo Dukša atstādināšana no amata par viņa rīcību, noslēdzot līgumu par Skolaskalna karjeru apsaimniekošanu, Vecpiebalgas novada priekšsēdētājas amatu pametusi un deputāta mandātu pirmdien nolikusi Ella Frīdvalde-Andersone.

Frīdvalde-Andersone, kura domē iekļuva no saraksta "Novada attīstībai", no amatiem atteikusies, jo neredz iespēju strādāt ar šī sasaukuma deputātiem, lai īstenotu vēlētājiem dotos solījumus. Frīdvaldes-Andersones pēdējā darbadiena domē būs 28. septembris, kad notiks kārtējā domes sēde.

"Nevaram sastrādāties, jo turpinās "Novada attīstībai" nomelnošanas kampaņa. Par attīstību absolūti netiek domāts, tiek bremzēts darbs. Ir daudz merkantilu interešu, kuras mēģina caur domi bīdīt. Es absolūti neredzu iespēju realizēt izstrādāto novada attīstības programmu," portālam "Delfi" stāsta Frīdvalde-Andersone, norādot, ka "nomelnošanas kampaņa" saistīta arī ar sociālajos tīklos parādījušos informāciju par Skolaskalna karjeru iznomāšanas līgumu.

Piektdien, 25. augustā, pieci domes deputāti pieprasīja sasaukt ārkārtas sēdi, lai skatītu jautājumu par izpilddirektora Dukša atstādināšanu no amata. Kā portālam "Delfi" skaidro "Par jaunajiem!" deputāts Edžus Ķaukulis, iemesls Dukša atbrīvošanai ir viņa noslēgtais līgums ar Skolaskalna karjeru apsaimniekotāju SIA "Virāža". Deputātu iniciatīvu atbalstījuši arī 17 novada uzņēmēji.

Frīdvalde-Andersone stāsta, ka jautājumu par Dukša atstādināšanu deputāti nav skatījuši. Taču vienlaikus deputāta mandātu nolikusi "Novada attīstībai" biedre Agita Šulca. Kā informē Ķaukulis, Dukša atstādināšanas skatīšana atlikta, jo izpilddirektors esot nokritis no jumta un tādēļ nav varējis ierasties sēdē.

1998. gadā Cēsu rajona Inešu pagasta padome, tās priekšsēdētāja Mārtiņa Frīdvalda personā noslēdza līgumu ar SIA "Virāža" par zemes nomu un tiesību nodošanu izmantot zemes dzīles atradnē "Skolaskalns" uz 20 gadiem – līdz 2019. gada janvārim. Pēc administratīvi teritoriālās reformas 2009. gadā līguma saistības pārņēma Vecpiebalgas novada pašvaldība.

Sākotnēji nomas maksa par vienu kubikmetru smilts-grants maisījuma noteikta 0,2 latu (ap 0,27 eiro) apmērā. Lai gan līgumā bijis punkts, kas ļauj ik gadu pārskatīt maksu par Skolaskalna izmantošanu, pašvaldība 16 gadus to nav darījusi. Tad 2014. gada 2. janvārī pašvaldības izpilddirektors Hugo Duksis, kurš amata pienākumus pilda kopš 2009. gada, parakstījis vienošanos par grozījumiem līgumā, kas nomas cenu paaugstinājusi līdz 60 centiem par kubikmetru, bet šogad – 70 centiem.

Vecpiebalgas novada deputāts Ķaukulis skaidro, ka cena par kubikmetru smilts un grants maisījuma ir nesamērīgi zema. Kā piemēru viņš min Limbažu pašvaldību, kura 2009. gadā karjeru iznomājusi par 1,5 latiem (ap 2,06 eiro) par kubikmetru, bet šā gada pavasarī SIA "Jelgavas novada KU" rīkotā izsolē sākumcena par kubikmetru grants bijusi 3,5 eiro. "Pārbaudījām laboratorijā Skolaskalna karjeru. Tā ir ļoti labas kvalitātes – 3,5 eiro par kubikmetru" portālam "Delfi" stāsta Ķaukulis.

"Virāža" 2015. un 2016. gadā no Skolaskalna ieguvusi vairāk nekā 123 000 kubikmetrus grants, norāda Ķaukulis. Tādējādi Duksis pārkāpis arī Vecpiebalgas novada pašvaldības nolikuma punktu, kas liedz viņam slēgt līgumus, kas pārsniedz 4268,62 eiro, uzsver deputāts Ķaukulis. Iegūstot vien 10 000 kubikmetrus, līguma summa sasniegtu jau 6000 eiro.

Duksis portālam "Delfi" attiecās komentēt situāciju.

2009. gadā Duksis no "Novada attīstībai" saraksta kandidēja pašvaldību vēlēšanās Vecpiebalgas novadā, taču ievēlēts netika. Par domes priekšsēdētāju tad kļuva Frīdvalde-Andersone, izpilddirektora pienākumus uzticot Duksim.

SIA "Virāža" valdes priekšsēdētājs Edvīns Vasers portālam "Delfi" norāda, ka maksa par kubikmetru Skolaskalna grants ir konkurētspējīga. "Iepirkuma cenas ir atkarīgas no tā, vai tuvumā nav vēl kādas atradnes. Ja runa ir par Vecpiebalgu, tad 10 kilometru garā posmā atrodas četras funkcionējošas atradnes. Ņemot vērā tirgu un konkurenci, ir moments, kad cena, ko pagasts saņem, ir pietiekoša," skaidro Vasers, kuram par 73% piederošais uzņēmums pērn apgrozīja 2,3 miljonus eiro, nopelnot 369,5 tūkstošus eiro.

Vasers skaidro, ka pēc grants iepirkšanas uzņēmums sedz resursa nodokli un veic apstrādi, kas Skolaskalna grants pārdošanas cenu paaugstina līdz aptuveni 2,5 eiro par kubikmetru. "Virāžas" priekšsēdētājs uzskata, ka tracis Vecpiebalgā ir sācies, jo notiek putrošanās ar grants iepirkuma un tirgus cenām, tāpēc, viņaprāt, ir nekorekti salīdzināt Jelgavas un Vecpiebalgas granti. "Nevar salīdzināt cenu Jelgavā, kur ir 40 kilometri līdz Rīgai, kur nav tādu smilšu un grants pauguru kā Inešu pagastā. Ir ļoti netaktiski tādus salīdzinājumus veidot. Un 3,5 eiro ir pārdošanas cena, kur jau materiālam ir sagatavota visa dokumentācija un iekļauti nodokļi," skaidro Vasers.

"Godīgi pateikšu – ažiotāža ir konkurentu sacelta. Sadarbojoties ar mums, Vecpiebalgas novads ir konkurētspējīgs. Tagad doma ir sadarbību padarīt nekonkurētspējīgu, lai citi privātie izstrādātāji varētu sadarbību apturēt un ieiet tirgū, jo šobrīd mēs esam nopietni konkurenti," situāciju Vecpiebalgā vērtē Vasers.

SIA "Virāža" granti iegūst karjeros Raunas novada "Pāvulos" un Vecpiebalgas novada Skolaskalnā, liecina uzņēmuma vadības ziņojums par 2016. gadu. Pērn pasūtītāji bijuši VAS "Latvijas Valsts meži" un valsts pašvaldības. Šogad uzņēmums uzvarējis četros pašvaldību un vienā "Latvijas Valsts mežu" iepirkumā, bet pērn septiņos iepirkumos, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija. "Virāžas" valdes priekšsēdētājs ir Edvīns Vasers, kuram pieder 73,2% uzņēmuma. 13,3% daļu uzņēmumā pieder arī Andrim Astahovskim un Marikai Bukacinskai.

Pirmie mēneši pēc pašvaldību vēlēšanām Vecpiebalgas novadā bijuši spraigi. Jau vēstīts, ka priekšsēdētājas amatā Frīdvalde-Andersone nokļuva pateicoties saraksta "Par jaunajiem!" deputātei Leldei Burdajai, kura mēra izraudzīšanās balsojumā nosvērusies par labu bijušajai priekšsēdei, nevis savam partijas biedram Ķaukulim, kurš arīdzan lūkojis pēc amata.

Par aptuveni 4000 iedzīvotāju lielā Vecpiebalgas novada domes deviņiem deputātu mandātiem šī gada pašvaldību vēlēšanās cīnījās trīs saraksti: "Novada attīstībai", "Vecpiebalgas novadam" un "Par jaunajiem!". Vislielāko vēlētāju atbalstu – 47,28% balsu – guva pašreizējās domes vadītājas pārstāvētā "Novada attīstībai". Tiesa gan, vēlētāju atbalsts šim sarakstam, salīdzinot ar 2013. gada pašvaldību vēlēšanām, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem ir sarucis. Vēlēšanās pirms četriem gadiem "Novada attīstībai" atbalstīja 60,08% vēlētāju.

Šogad vēlētāju atbalsts "Novada attīstībai" ļāvis tikt pie četriem deputāta mandātiem Vecpiebalgas novada domē, savukārt vēlētāju apvienība "Par jaunajiem!", saņemot 33,28% balsu, tikusi pie trim vietām domē, bet "Vecpiebalgas novadam", tiekot pie 18,11% balsu, ieguvis divus deputātu mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!