Foto: LETA

Tiesībsargājošās institūcijas patlaban nodarbojas ar savu darbu un noskaidro visus apstākļus, pēc to noskaidrošanas tiks lemts par atbilstošu rīcību gan no Tieslietu ministrijas (TM), gan citu iesaistīto institūciju puses, saistībā ar uzbrukumu bijušajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam Jānim Kažociņam norādīja tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK).

Tā kā SAB ir TM pārraudzības iestāde, tad Broka sazinājās ar SAB vadītāju Jāni Maizīti, mēģinot noskaidrot iespējamo rīcību, kas būtu veicama šādā situācijā, jo jāņem vērā, ka Kažociņš ilgus gadus bija šī biroja vadītājs.

Attiecībā uz drošības pasākumiem Broka minēja, ka ir jāskatās, ko paredz Valsts drošības iestāžu likums un Ministru kabineta noteikumi, kas nodrošina valsts amatpersonu fizisko apsardzi, kā arī jānoskaidro uzbrukuma iemesli.

"Tiesībsargājošās institūcijas patlaban nodarbojas ar savu darbu un noskaidro visus apstākļus. Kad tie būs zināmi, tad tiks lemts, kas ir atbilstošā rīcība gan no ministrijas, gan no citu iesaistītu institūciju puses. Atklātais cēlonis noteikti norādīs uz to, kas ir pareizā rīcība tālāk," norādīja Broka.

Jautāta par to, vai šajā laika posmā nebūtu vajadzīgi kādi preventīvi drošības līdzekļi, tieslietu ministre pauda, ka šāda veida iespēja - nodrošināt personīgo apsardzi - var būt un ir iespējams lūgt īpašu apsardzi gadījumos, kad tas ir nepieciešams, bet ir noteikta procedūra, kādā tas tiek izvērtēts. "Ja krimināprocesā tiks noskaidrots, ka Kažociņa kungam ir jānodrošina šāda veida aizsardzība, par to tiks lemts," skaidroja Broka.

Jau ziņots, ka uzbrukumā Kažociņam izmantots gāzes baloniņš, pastāstīja nu jau bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kura birojā bijušais SAB šefs nodarbojās ar starptautiskās drošības un informācijas tehnoloģiju jautājumiem. Pabriks ar savu bijušo kolēģi šorīt sazvanījies, un bijušajam ministram bijis prieks dzirdēt, ka Kažociņam ir "moža balss".

Pabriks detaļās par runāto ar Kažociņu nevēlējās ieslīgt, taču atklāja, ka bijušajam SAB direktoram netālu no mājām uzbrukuši divi cilvēki - viens no priekšas, otrs no mugurpuses, izmantojot arī gāzes baloniņu. Iespējams, uzbrucēji arī iepriekš sekojuši. Bijušais aizsardzības ministrs nedomā, ka uzbrucējus vadījuši mantkārīgi motīvi, taču uzbrukuma iemesli ir jānoskaidro policijai.

Līdz ar Pabrika aiziešanu no Aizsardzības ministrijas Kažociņš arī bija spiests pamest Pabrika biroju. Jaunais ministrs Raimonds Vējonis 22.janvārī aģentūrai LETA nevarēja vēl pateikt, vai Kažociņu paturēs ministrijā.

Šobrīd nav zināms, vai Kažociņam norīkota apsardze. Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis nekomentēja, vai Kažociņam ir apsardze, bet Drošības skaidroja, ka Drošības policija nodrošina apsardzi Ministru prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, citām ar Ministru kabineta rīkojumu vai Saeimas Prezidija lēmumu noteiktām amatpersonām, kā arī citām amatpersonām, kurām radies pēkšņs apdraudējums. Ministru kabineta noteikumi neparedz bijušo aizsargājamo amatpersonu aizsardzību.

Jau ziņots, ka par uzbrukumu Kažociņam Valsts policijā sākts kriminālprocess par huligānismu un pašlaik policija strādā pie versiju izvirzīšanas. Miesas bojājumi nav smagi, un Kažociņš pēc medicīniskās palīdzības saņemšanas devies mājās. Miesas bojājumu smaguma pakāpe tiks noteikta ekspertīzē,pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Pagaidām aizdomās turēto nav. Plašāku informāciju policija izmeklēšanas interesēs nesniedz. Ar Kažociņu sazināties pagaidām nav izdevies.

Kažociņš pērn pēc SAB direktora amata pamešanas darbojās toreizējā aizsardzības ministra Arta Pabrika birojā. Savukārt pērnā gada nogalē viņš uz īsu brīdi vadīja Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās izmeklēšanas komisiju, taču pēc sabiedrības kritikas par komisijas finansējumu Kažociņš to pameta.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!