Foto: LETA

Pēc uzvaras pār apvērsuma organizētājiem Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nostiprinās savu varu valstī ar "skrūvju piegriešanu" gan juristu, gan militāristu aprindās, sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds.

Taču, ņemot vērā, ka jau līdz šim valdība pārāk asi rīkojas attiecībā uz medijiem un pilsonisko sabiedrību, mēģinājumi pārlieku "piegriezt skrūves" pastiprinās Turcijas un Eiropas Savienības (ES) attiecību problemātiskumu, norādīja eksperts.

Apvērsuma mēģinājums ir simptomātiska parādība, kas apliecina, ka valsts iekšēji ir vāja un "burbuļo". Uz problēmām valstī norāda tādas lietas, kā valsts veiktā savu iedzīvotāju - kurdu - apdzīvoto vietu bombardēšana, biežie terorakti un tagad arī lielais bojāgājušo skaits apvērsuma laikā, skaidroja Sprūds.

Par notikušā ietekmi uz NATO, kuras dalībniece ir Turcija, jāraugās plašākā notikumu kontekstā, ņemot vērā gan Eiropā pievērsto uzmanību "Brexit" referenduma iznākumam Lielbritānijā, gan tam, ka tagad būs jārisina jautājums starp Turciju un Grieķiju par tiem militāristiem, kas ieradušies šajā valstī pēc apvērsuma mēģinājuma, norādīja LĀI vadītājs. Tas rada jautājumu, vai NATO būs pilnībā rīcības spējīga, domājot par kopīgu pozīciju veidošanu.

Savukārt uz bēgļu plūsmu, kas jau tagad no Turcijas ir mazinājusies, šim notikumam nevajadzētu atstāt ietekmi, piebilda Sprūds.

Jau vēstīts, ka militārā apvērsuma mēģinājuma laikā Turcijā nogalināti 104 pučisti, sestdien paziņoja ģenerālštāba priekšnieka vietas izpildītājs ģenerālis Imits Dindars.

Vēlāk premjerministrs Binali Jildirims pavēstīja, ka kopējais bojāgājuši skaits ir 265 cilvēki, no kuriem 161 ir Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam lojālie pilsoņi, pamatā policisti un civilpersonas.

Viņš piebilda, ka 1440 cilvēki apvērsuma apspiešanas laikā guvuši ievainojumus.

Apvērsuma apspiešanas gaitā līdz šim aizturētas 2839 militārpersonas, taču tiek prognozēts, ka arestu skaits pieaugs.

Tikmēr Grieķijas policija ziņo, ka Aleksandrupoles lidostā valsts ziemeļos nosēdies Turcijas armijas helikopters "Black Hawk", kurā esošie astoņi cilvēki pieprasījuši politisko patvērumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!