Pēc Valsts valodas centra (VVC) sūdzības Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izvērtējusi Rīgas mēra Nila Ušakova (S) rīcību, piešķirot Rīgas 10. vidusskolas skolēniem balvu par labāko joku, un aicinājusi viņu ievērot ētikas un morāles normas. Skolēni savā priekšnesumā bija pajokojuši par VVC notiekošo.

Kā liecina Ušakova publicētais dokuments, VARAM septembra beigās saņēmusi VVC iesniegumu. Tajā norādīts, ka centrs, izvērtējot Ušakova "Facebook" kontā ievietoto informāciju, konstatējis, ka Rīgas 10. vidusskolas izglītojamie ir sagatavojuši priekšnesumu pasākumam "Rīgas mēra kauss" par to, kas notiek VVC, kad ir pilnmēness. VVC savā iesniegumā lūdza ministriju izvērtēt Ušakova rīcību, piešķirot Rīgas 10. vidusskolai balvu par labāko joku.

Valodas centra ieskatā ar šāda veida priekšnesumu izglītības iestāde pārkāpusi tā saucamās tikumiskās audzināšanas vadlīnijas jeb Ministru kabineta noteikumus "Izglītojamo audzināšanas vadlīnijas un informācijas, mācību līdzekļu, materiālu un mācību un audzināšanas metožu izvērtēšanas kārtība".

Tā kā likums Par pašvaldībām nosaka, ka VARAM pārrauga pašvaldību darbību, tad ministrija, izvērtējot VVC iesniegumā minēto, aicināja Ušakovu savā darbībā ievērot morāles un ētikas normas.

"Rīgas domes priekšsēdētājam kā vēlētai amatpersonai ir visas tiesības nepiekrist kādas institūcijas pieņemtajam lēmumam un šajā gadījumā pašvaldības amatpersonai ir tiesības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un termiņos pārsūdzēt sev nelabvēlīgo lēmumu," vēstulē Ušakovam skaidro VARAM valsts sekretāra vietnieks Aivars Draudiņš.

"Vienlaicīgi norādām, ka skolēnu apbalvošana par šāda veida priekšnesumiem stimulē nievājošu un nihilistisku attieksmi pret valsts institūciju lēmumiem un valsts pārvaldi kopumā," norāda Draudiņš.

"VARAM valsts sekretāra vietnieks raksta galvaspilsētas mēram vēstuli par to, kā vajadzētu vai nevajadzētu jokot bērniem no kādas Rīgas skolu komandas (un tādu nav maz) KVN humora konkursā!" norāda mērs savā "Facebook" kontā.

"Padomājiet vēlreiz! Ir 2016. gads. Latvija jau 25 gadus ir neatkarīga. Jau 12 gadus esam ES un NATO dalībvalsts. Tikko vēl par OECD biedru kļuvām. Bet mazgā un tīri kā gribi – tāpat no visādām spraugām lien ārā kaut kas Bulgakova Šarikovam raksturīgs – speķainā frencī un formas cepurē," "Facebook" norāda Ušakovs.

"Un es pat neizteikšos par to, kā šajā situācijā izskatās VVC. Pieauguši onkuļi un tantes raksta sūdzību ministrijai par to, ka skolēni viņus apsmej. Un vēl prasa, lai ministrija izdara tā, lai bērni par viņiem vairs nejokotu," sašutis ir Ušakovs.

Šī nav pirmā reize, kad valodas centrs pievērsis pastiprinātu uzmanību Ušakovam.

Jau ziņots, ka VVC sodījis Ušakovu par pašvaldības īstenoto saziņu svešvalodā sociālajos tīklos.

Iepriekš centra pārstāvis Viesturs Razumovskis sacīja, ka "nevar noliegt, ka šāds lēmums pieņemts," taču atteicās atklāt, kāds sods ir piemērots Ušakovam. Soda apmērs esot privātpersonas lieta un centrs nevararot to izpaust. Kā nosaka normatīvie akti, sods par šādu pārkāpumu ir robežās no 35 līdz 140 eiro.

Ušakovs gan lēmumu pārsūdzēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!