Foto: F64

Arī pārējie Patversmes ielas 22 k-2 dzīvojamās mājas balkoni nav droši, tā veiktajā pārbaudē pēc viena balkona nobrukšanas secinājusi SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP).

Kā ziņots, 28.maijā daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā Rīgā, Patversmes ielā 22 k-2, nobruka patvaļīgi ar betonu noliets otrā stāva dzīvokļa balkons, kā rezultātā divi cilvēki cieta un tika nogādāti slimnīcā.

Veicot nobrukušā balkona izpēti, RNP secinājis, ka ir vairāki faktori, kas ietekmēja balkona nobrukumu. Patversmes ielas nams celts 1960.gadā, bet balkona nesošo konstrukciju vidējais kalpošanas ilgums ir 50 gadi, kas šajā gadījumā ir pārsniegts. Tomēr RNP uzsver, ka tas nebija iemesls nobrukumam. Par vienu no galvenajiem nobrukuma iemesliem RNP min ļoti augsto konstrukcijas detaļu korozijas līmeni.

RNP uzsver, ka balkonu nesošie tērauda leņķi konkrētās mājas dažādiem balkoniem atšķiras, kas norāda uz būtisku atkāpi no projekta, jo šāda izmēra tērauda leņķus nepielieto nesošajās konstrukcijās. Fiksēta arī betona rupjo pildvielu iestrāde.

Balkonu margas ir arī stipri korodējušas, to apakšējās daļas vertikālās joslas atsevišķi elementi pieenkuroti pie balkona nesošās grīdas plātnes, kas virsnormatīvo plātņu deformāciju dēļ ir zaudējusi savienojumu ar margām. Vietās, kur mainīti koka logu bloki pret PVC logiem, vienā malā atvienots margu stiprinājums un sākotnējie stiprinājumi pie koka logu rāmja nav atjaunoti.

Ņemot vērā minēto, balkona pēkšņu nobrukumu izraisīja augstais tehniskais nolietojums un tādi defekti kā nepiemērots stiegrojums, tā izvietojums, solis un iedziļinājums nesošajā sienā, nepiemērotu betona sastāvdaļu izvēle, vienmērīgi izkliedētas slodzes pastāvīga iedarbe uz balkonu un metāla konstrukciju augstā korozijas pakāpe, skaidro RNP.

Lielāko daļu no atklātajiem defektiem bez konstrukciju atsegumiem nav iespējams konstatēt, skaidro RNP, uzsverot, ka saskaņā ar speciālistu tehniskās apsekošanas atzinumā minēto ēkas būvniecības laikā pieļautas rupjas kļūdas, izbūvējot balkonus, proti, būvniecībā tikuši pielietoti dažādi tērauda elementi ar dažādiem tehniskajiem rādītājiem un tērauda ķīmisko sastāvu. Balkonu kopējā nolietojuma pakāpe ir aptuveni 80%.

Ņemot vērā noskaidrotos faktus, RNP mājas iedzīvotājiem piedāvāja vairākus variantus situācijas novēršanai, kuru vidū bija gan balkonu atjaunošana, gan arī to demontāža, tomēr ievērojamo izmaksu dēļ vienots viedoklis par to nama iedzīvotāju vidū vēl neesot panākts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!