Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir apņēmības pilna cīnīties par 60 latu algas pielikumu no nākamā gada 1.septembra.
60 latu algas palielinājums ir iestrādāts pedagogu atalgojuma palielināšanas grafikā, taču, ņemot vērā inflācijas ierobežošanas pasākumus un pēdējā laika valdības paziņojumus, pagaidām nav skaidrs, vai šāda summa tiks nodrošināta.

Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) izteikumi liecina, ka valdība nākamgad varētu nodrošināt algas palielinājumu vien inflācijas robežās, kas ir aptuveni 10% jeb 28 lati. LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš atzina, ka perspektīvas nav daudzsološas. "Jācīnās, lai valdība nosegtu vismaz 40 latus, bet Izglītības un zinātnes ministrija pārējos 20," sacīja Krastiņš, piebilstot, ka nākamnedēļ par šo jautājumu LIZDA padomes sēdē paredzēts runāt arī ar izglītības un zinātnes ministri Baibu Rivžu (ZZS), kura uzaicināta uz sanāksmi.

Arī Rivža solīja, ka ministrija darīšot visu iespējamo, lai 60 latu pieaugumu nodrošinātu, bet līdzekļus piecu papildu stundu apmaksai varētu meklēt nākamā gada budžeta grozījumos.

Vērtējot pedagogu noskaņojumu, Krastiņš norādīja, ka daļa skolotāju esot gatavi arī streikot, daļa esot apmierināta ar to, kas ir, un vajadzību streikot neredz.

Krastiņš pieļāva iespēju, ka pedagogi varētu rīkot trīs brīdinājuma streikus - vienas dienas garumā, ja tas nelīdzētu, tad varētu rīkot īsto streiku, iespējams, pat eksāmenu laikā. Pagaidām šāda doma esot tikai izskanējusi, bet neesot vēl apspriesta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!